Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 10:54

Κρίσιμη ψηφοφορία για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

Γράφτηκε από την
Κρίσιμη ψηφοφορία για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

Κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή στην ψηφοφορία επί των τροποποιήσεων του καταστατικού του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ), με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απευθύνουν εκπρόσωποι του χώρου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με κάλπες στην αίθουσα συνεδρίων του κτιρίου ΕΔΟΕΑΠ, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6η Νοεμβρίου, στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Ειδικά, για τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Περιφέρεια αυτής, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο, στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Τσιμισκή αρ. 43–5ος όροφος, με τη συμμετοχή και παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, κατόπιν ορισμού από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κρίνει το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016. Παράλληλα, θεωρούν ότι το σχέδιο του νομοθετήματος για τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί ικανοποιητική αφετηρία για τη διάσωση και την επιχειρούμενη ανάπτυξη του Οργανισμού, επ' ωφελεία όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση.

Όπως γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο ΕΔΟΕΑΠ, με τις προτεινόμενες διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 3 του καταστατικού σχετικά με τα ασφαλιζόμενα στον ΕΔΟΕΑΠ πρόσωπα, του άρθρου 5 σχετικά με τους πόρους του ΕΔΟΕΑΠ, του άρθρου 6 σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης των πόρων αυτών, του άρθρου 12 σχετικά με τον υπολογισμό της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από την ισχύ του νόμου και εντεύθεν, καθώς και του άρθρου 15 παρ. 1 σχετικά με τα πρόσωπα της διοίκησης του Οργανισμού. Τονίζει δε ότι, για την απαρτία, απαιτείται η συμμετοχή του 50% τουλάχιστον των μετόχων–μελών και, προκειμένου να εγκριθούν οι τροποποιήσεις, απαιτείται η θετική ψήφος (ΝΑΙ) των 3/4 αυτών που θα ψηφίσουν.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος, υπογραμμίζει ότι στην καταστατική γενική συνέλευση, η οποία θα διεξαχθεί Δευτέρα έως Τετάρτη, με κάλπη στον ΕΔΟΕΑΠ και θα ψηφίσουν οι συνάδελφοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, αν συμφωνούν ή όχι στην τροποποίηση του καταστατικού, διακυβεύεται, κατ' ουσίαν, η ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ. «Διότι, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το νέο καταστατικό ή δεν υπάρχει προσέλευση τουλάχιστον του 50% των μελών και επικύρωση με τη θετική ψήφο του 75%, όσων θα έρθουν να ψηφίσουν, τότε ο ΕΔΟΕΑΠ μπαίνει σε περιπέτειες και δεν ξέρω, αν θα μπορεί να λειτουργεί την επόμενη μέρα, να δίνει επικουρήσεις, να παρέχει περίθαλψη και εφάπαξ στους ασφαλισμένους του, όπως έκανε, μέχρι σήμερα» σημειώνει ο ίδιος. «Γνωρίζουμε όλοι τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός και, τώρα, πρέπει όλα τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού.«Επειδή διακινείται μία σπέκουλα ότι δεν έχουν όλοι δικαίωμα να ψηφίσουν στον ΕΔΟΕΑΠ, θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει μία κατηγορία μελών των ενώσεων οι οποίοι εργάζονται με δελτίο παροχής στο διαδίκτυο, αυτήν τη στιγμή, που, επειδή έχουν ΕΟΠΥΥ ως ασφάλιση, λόγω του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει, μέχρι σήμερα, τους λένε ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να έρθουν να ψηφίσουν. Είναι υποχρέωση και προς το συμφέρον των συναδέλφων να έρθουν να ψηφίσουν την τροποποίηση του καταστατικού στο οποίο καταλήξαμε, μετά από μεγάλης διάρκειας και επίπονη διαπραγμάτευση τόσο με τους εργοδότες, όσο και με την κυβέρνηση» διευκρινίζει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καρούτζος τοποθετείται απέναντι στη στάση ορισμένων εργοδοτών από τη μεριά των οποίων εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, λέγοντας: «Δεν μου προκαλεί έκπληξη η στάση που τηρούν ορισμένοι εργοδότες. Αναρωτιέμαι πώς με τόσο περισσό θράσος δηλώνουν δημοσίως ότι πληρώνουν, ενώ ορισμένοι εξ αυτών δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Πρέπει, κάποια στιγμή, στην Ελλάδα να αντιληφθούν όλοι ότι δεν μπορείς να κάνεις τον επιχειρηματία, χωρίς λεφτά ή με τα λεφτά άλλων και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υπεξαίρεση ασφαλιστικών εισφορών, η μη πληρωμή υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, γενικώς, η μη πληρωμή φόρων, αποτελεί επιχειρηματικότητα με τα λεφτά των άλλων και αυτό πλήττει τους υγιείς επιχειρηματίες στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι είναι εντάξει και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και οδηγεί σε καταστροφή τον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) Μαρία Αντωνιάδου, στην ανοιχτή επιστολή της για τον ΕΔΟΕΑΠ, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το δίλημμα που τίθεται σε όλους μας, είναι απλό: Ή υπερψηφίζουμε την πρόταση αλλαγής του καταστατικού ή νομοτελειακά οδηγούμαστε στο μαρασμό και το κλείσιμο του Οργανισμού. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Σας καλούμε να προσέλθετε μαζικά και να ψηφίσετε ΝΑΙ στις επερχόμενες τροποποιήσεις του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Δημήτρης Κουμπιάς, περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ, σημειώνοντας ότι, εδώ και δύο μήνες, ο Οργανισμός δεν έχει καταβάλει επικούρηση για λόγους ταμειακής δυσχέρειας. Σύμφωνα με τον κ. Κουμπιά, αυτό θα λυθεί, εφόσον ψηφιστεί η αλλαγή του καταστατικού. «Ο νόμος που θα πάει στη Βουλή, μετά την ψηφοφορία μας, έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017, οπότε θα εισέλθουν χρήματα στο Ταμείο, θα πληρωθούν οι επικουρικές, θα εξοφληθούν χρέη και θα αρχίσει να λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ σε ένα καθεστώς ομαλότητας και όχι, όπως είναι τώρα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) Μάρκος Γκανάς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εξευρέθηκε μία λύση η οποία εξασφαλίζει τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ για τη βιωσιμότητά του. Όπως διευκρινίζει, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα είναι επαγγελματικό Ταμείο. Ο κ. Γκανάς τονίζει, ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ευρεία συμμετοχή στην ψηφοφορία για την έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού, διαφορετικά δεν θα έχει καμία ισχύ η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θα κάνει η κυβέρνηση.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει αμέσως όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η ρύθμιση που θα αποκαθιστά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενημέρωση.

Οι εργοδότες πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε τακτική κωλυσιεργίας και να αντιληφθούν ότι έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν με την καταβολή των αναγκαίων εισφορών στο σύστημα ασφάλισης των εργαζομένων που απασχολούν.

Οι συνάδελφοι καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΕΔΟΕΑΠ για κύρωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού, προσερχόμενοι στις κάλπες, που θα στηθούν από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου, στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ στη Θεσσαλονίκη, για να τις υπερψηφίσουν».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει, επίσης: «Για τη νομιμότητα της διαδικασίας, είναι απαραίτητο να ψηφίσει το 50% των συναδέλφων συν έναν και, για να κυρωθούν οι ρυθμίσεις, πρέπει να υπερψηφιστούν από τα 3/4 των ψηφισάντων. Κατά συνέπεια, η συμμετοχή όλων στη διαδικασία είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει την επόμενη μέρα για τον ΕΔΟΕΑΠ. Στην ψηφοφορία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, εργαζόμενα ή άνεργα, εν ενεργεία ή σε σύνταξη, τακτοποιημένα οικονομικώς ή μη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER