Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 23:27

Ο Οικ. Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγ. Στεφάνου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Οικ. Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγ. Στεφάνου

Τον Αγιασμό των θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου, πολύ κοντά στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τέλεσε το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως.

Ο σιδερένιος προκατασκευασμένος Ναός, μοναδικός του είδους του, ανεγέρθη στα τέλη του 19ου αι. και πριν από 7 χρόνια ξεκίνησαν ριζικές ανακαινιστικές εργασίες, με την οικονομική συνδρομή των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα επιτρέποντας και πάλι τη λειτουργική χρήση του.

Στον Αγιασμό των θυρανοιξίων παρέστησαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Λοφτσού Γαβριήλ, Ρούσσης Ναούμ και Στάρας Ζαγόρας Κυπριανό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, και πλήθος πιστών της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως.

Στην ομιλία του, μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για την ανακαίνιση του ιστορικού Ιερού Ναού, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Πόλεως, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας και επεσήμανε ότι ο Ναός του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Φαναρίου, πολύ κοντά στην Έδρα του πρώτου Θρόνου της Εκκλησίας, στην ίδια περιοχή όπου λειτουργούν πολλοί παλαιοί Ναοί και τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου και του Σινά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα θυρανοίξια του κοντινού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Εδιρνεκαπί, επίσης ανακαινισθέντος με τη συνδρομή της Πολιτείας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER