Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 15:17

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις πρωίνές δονήσεις σε Ιόνιο και ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Γράφτηκε από την
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις πρωίνές δονήσεις σε Ιόνιο και ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και τα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ δηλώνουν πως τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα παρακολουθούνται.

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9Fm", αναφορικά με τους δύο σεισμούς, μεγέθους 4,8 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν σε Ιόνιο Πέλαγος και Βουλγαρία, αντίστοιχα.

"Το Ιόνιο είναι η περιοχή με την υψηλότερη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Ένας σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για το χώρο αυτό, που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρά γεγονότα, καθώς την εξαετία 1953 – 1959 εκδηλώθηκαν δύο σεισμοί με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Η περιοχή έχει μια ισχυρή σεισμικότητα και με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι το σημερινό δεν ήταν ιδιαίτερο. Θα πρέπει όμως να το παρακολουθούμε", είπε ο κ.Σκορδίλης αναφορικά με τη δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:44 τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο 25 χλμ δυτικά της Ζακύνθου.

Δύο λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επί βουλγαρικού εδάφους, περίπου 115 χλμ βορειοανατολικά από το Νευροκόπι. "Ο πιο πρόσφατος ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή ήταν το 1928 με μέγεθος 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως μια δόνηση της τάξης του 4,4 Ρίχτερ δεν σημαίνει τίποτα", πρόσθεσε ο καθηγητής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER