Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 12:17

Λάρισα: "Φούσκωσε" επικίνδυνα ο Πηνειός ποταμός

Γράφτηκε από την
Λάρισα: "Φούσκωσε" επικίνδυνα ο Πηνειός ποταμός

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του Πηνειού ποταμού που διαπερνά την πόλη της Λάρισας, καθώς έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα, λόγω πολύωρης βροχόπτωσης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), Θεόδωρος Καφφές, η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 4,60 μέτρα, ενώ το όριο ασφαλείας είναι τα 5 μέτρα.

Ο κ. Καφφές είπε επίσης πως η αρμόδια υπηρεσία του δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε κάθε περίπτωση, ενώ τόνισε ότι η στάθμη του νερού έχει προς το παρόν σταθεροποιηθεί.

Κεντρική Ελλάδα: Έληξε ο συναγερμός για τον χιονιά - Αποκαθίσταται η συγκοινωνία

Σε ύφεση είναι τα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική Ελλάδα, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για αποκατάσταση της συγκοινωνίας στους δρόμους, όπου νωρίτερα είχαν επιβληθεί περιορισμοί.

Η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό-Καρδίτσα και Τρίκαλα και από Λαμία προς Καρπενήσι έχει αποκατασταθεί, ενώ μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας Στερεάς διανοίγουν και το υπόλοιπο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας.

Οι βροχοπτώσεις στα πεδινά έχουν σταματήσει από τις 09.00 με συνέπεια να απομακρύνεται ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού και μαζί να απομακρύνεται και η πιθανότητα για πλημμύρες.

Ωστόσο, υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ δεκάδες είναι οι κλήσεις στην πυροσβεστική για να παρέμβει και να αντλήσει νερά από υπόγεια στα νότια της πόλης της Λαμίας.

«Ψυχρή εισβολή» με χιονοπτώσεις στην Ήπειρο

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων.

Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα ίσαμε τα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό. Στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει σωστός αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα.

Σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παραμένουν κλειστά.

Έντονη χιονόπτωση στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης. Κλειστές πολλές σχολικές μονάδες

Χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου να γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν λειτούργησαν πολλά σχολεία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας χιονίζει από νωρίς το πρωί σε όλες τις ορεινές τοπικές και δημοτικές κοινότητες των δήμων Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εκχιονιστικά αυτοκίνητα και αλατιέρες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας ρίχνουν συνεχώς αλάτι, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο των περιοχών. Κλειστά είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις κοινότητες Νικήσιανης και Γεωργιανής του δήμου Παγγαίου.

Στη Θάσο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και από τα δυο λιμάνια, της Καβάλας και της Κεραμωτής, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ χιονίζει στις ορεινές κοινότητες του νησιού. Με απόφαση του δημάρχου, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Στη Δράμα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, επικρατεί μικρής έκτασης χιονόπτωση ακόμα και μέσα στην πόλη, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό επαρχιακό οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στον δρόμο που οδηγεί στο Κάτω Νευροκόπι.

Στην Ξάνθη επικρατεί χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές περιοχές, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον δρόμο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με απόφαση του δημάρχου Μύκης κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης κλειστά έμεναν τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κυκλοφορία των υπεραστικών λεωφορείων από την πόλη της Ξάνθης προς τις ορεινές περιοχές.

Προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" λόγω χαμηλής νέφωσης

Προβλήματα με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων καταγράφονται στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, λόγω της χαμηλής νέφωσης.

Μεγάλος αριθμός δρομολογίων πραγματοποιήθηκε, ωστόσο έξι πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι αυτή την ώρα.

"Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, οι 102, 104, 108 και η 109, όπως επίσης μία πτήση της Cobalt 724/5 από τη Λάρνακα και μία της Transavia από το Άμστερνταμ" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, οι δυσχέρειες οφείλονται στην χαμηλή νέφωση και μόνο, αφού όλες οι υπηρεσίες του αεροδρομίου είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο χιονόπτωσης και παγετού.

"Το αεροδρόμιο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει χιονοπτώσεις. Έχουν γίνει και οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση χιονόπτωσης. Δεν θα έχουμε κανένα θέμα εκτός αν το φαινόμενο είναι σφοδρό" ανέφερε ο κ. Παπάζογλου.Οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας του αεροδρομίου (www.skg-airport.gr/el/) για τις διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα των πτήσεων ή να απευθύνονται για ενημέρωση στις αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, η χαμηλή νέφωση θα διατηρηθεί και πιθανότατα θα επιδεινωθεί το φαινόμενο, από την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER