Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 21:49

Μινωική Οδός θα ονομαστεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μινωική Οδός θα ονομαστεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Να προχωρήσει από το υπουργείο η κοινή πρόταση Περιφέρειας - Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για τον ΒΟΑΚ, ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατά την παρουσίαση της μελέτης αναβάθμισης του ΒΟΑΚ που έγινε στην Περιφέρεια.

Την αναγκαιότητα να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο Υποδομών και να προχωρήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού, επεσήμαναν τόσο σε δηλώσεις τους, όσο και κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτος Καζάσης, αλλά και συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως ταυτίζονται οι απόψεις της Περιφέρειας με τον ΟΑΚ στο θέμα και πως είναι κοινό το αίτημα «να μην φύγουν τα χρήματα από την Κρήτη που είχαν δεσμευτεί για το τμήμα Εξάντη - Πάνορμο, αλλά να παραμείνουν στο νησί και να διατεθούν για τα τμήματα Χανιά - Κίσσαμος και 'Αγιος Νικόλαος - Σητεία», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, είπε ότι «η σημερινή παρουσίαση είναι συνέχεια της κοινής προσπάθειας που γίνεται με την Περιφέρεια Κρήτης, να υπάρξει μια συνολική λύση στο μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι τον Αγ. Νικόλαο». Υπενθύμισε μάλιστα, ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο με κοινή επιστολή ΟΑΚ και Περιφέρειας Κρήτης στο υπουργείο, προώθησαν τη λύση μέχρι το Ηράκλειο και στη συνέχεια η Περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε τη χρηματοδότηση της μελέτης μέχρι τον Αγ. Νικόλαο.

Η μελέτη στο τμήμα Ηράκλειο-'Αγιος Νικόλαος χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ από τα Χανιά έως τον 'Αγιο Νικόλαο, με παράλληλη προώθηση της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά το συνολικό έργο του ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο έως την Σητεία.

«Θεωρώ πως η κίνηση που κάναμε να χρηματοδοτήσουμε την μελέτη από το Ηράκλειο έως τον 'Αγιο Νικόλαο ήταν πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία πρέπει να έχει συνέχεια από την πλευρά του υπουργείου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, καλώντας το υπουργείο Υποδομών που έχει την ευθύνη του ΒΟΑΚ, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης έγινε και μια πρώτη τεχνική πρόταση του κόστους που θα έχουν τα τμήματα αυτά και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, υπάρχει η πεποίθηση πως μπορεί να βρεθεί ένα συνολικό ποσό που να ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ για να διατεθεί, ενώ αναμένεται το καλοκαίρι να υπάρχουν εξελίξεις με την διαγωνιστική διαδικασία. Ο μεγάλος στόχος είναι να προχωρήσει η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, με έμφαση κυρίως στα δυο άκρα της Κρήτης, δηλαδή Χανιά - Καστέλι και 'Αγιος Νικόλαος - Σητεία καθώς και στις κάθετες συνδετήριους οδούς. Ο δρόμος αυτός να ονομαστεί Μινωική Οδός, γιατί ως Κρήτη όπως συμφώνησαν οι φορείς, «…έχουμε τον μινωικό πολιτισμό που μας ενώνει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: patris.gr)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER