Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 15:06

Πάτρα: Μετεγκατάσταση μεταναστών σε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας

Γράφτηκε από την

Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας -που είναι ήδη έτοιμες- των 500 περίπου μεταναστών, οι οποίοι ζουν στην Πάτρα, σε δύο παλαιά εγκαταλειμμένα εργοστάσια, που έχουν μετατρέψει σε άτυπους καταυλισμούς, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν πρόκειται να φτιαχτεί χώρος φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή της Αχαΐας».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των δύο άτυπων καταυλισμών, οι οποίοι έγιναν -όπως είπε- «εστίες οργανωμένου εγκλήματος και έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους».

Ο κ. Βίτσας αντέτεινε ότι ήδη από τις 13 Μαρτίου έχει κλείσει κι έχει σφραγιστεί ένας άτυπος καταυλισμός, που λειτουργούσε στη περιοχή, ενώ υπογράμμισε ότι «σύντομα θα κλείσει η όλη διαδικασία και με τους υπόλοιπους».

«Ξέρουμε το πρόβλημα και δεν το παραγνωρίζουμε. Πριν 2-3 χρόνια είχαμε 2.000 άτομα, που ζούσαν κάτω από την ίδια κατάσταση. Βεβαίως δεν φτάνει να αναγνωρίσεις το πρόβλημα, αλλά πρέπει να το λύσεις κιόλας. Γι αυτό και υπάρχει συνεργασία με τα υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Ναυτιλίας» είπε ο υπουργός.

«Η έλευση των μεταναστών στους άτυπους καταυλισμούς της Πάτρας, με την προοπτική να περάσουν στην Ιταλία, έφερε και το οργανωμένο έγκλημα τύπου μαφίας. Έχουμε πάνω από 100 επεισόδια συγκρούσεων μεταξύ των μεταναστών, αλλά και με αστυνομικούς, στη ζώνη έξω από το λιμάνι της Πάτρας. Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα επεισόδια και η εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και αίσθημα ξενοφοβικό» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στη περιοχή. Υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης και πραγματοποιούνται περισσότεροι κι εντατικότεροι έλεγχοι. Στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι να μη βρεθούν σε κίνδυνο και να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα» απάντησε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να πειστούν ότι πρέπει να συμμορφώνονται στις νόμιμες διαδικασίες και στους νόμους κι ευελπιστούμε ότι η απομάκρυνσή τους δεν θα γίνει με καταστολή, αλλά με πειθώ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν όλα τα ήπια και ειρηνικά μέσα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ