Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 19:02

Πρόεδρος στη δίκη Ηριάννας - Περικλή: Ένα δείγμα DNA δεν αρκεί να καταδικάσει ή να αθωώσει

Γράφτηκε από την

Στο Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε σήμερα η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Ηριάννας Β.Λ. Και του Περικλή, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή από τον Ιούνιο του 2017.

Στην εκδίκαση σήμερα κατέθεσαν οι μάρτυρες, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 10 Μαϊου. Έξω από το Εφετείο στην οδό Λουκάρεως, αλλά και μέσα στην αίθουσα βρισκόταν πλήθος κόσμου που ήθελε να συμπαρασταθεί στους κατηγορούμενους ενώ πολύ ισχυρή ήταν και η αστυνομική παρουσία.

Oι συνήγοροι της Ηριάννας και του Περικλή ζήτησαν να εντοπιστεί και να κλήτευθεί για κατάθεση ο πληροφοριοδότης της αστυνομίας που όπως είπε εντόπισε τα όπλα στην Πανεπιστημιούπολη. Όπως τόνισαν, ο συγκεκριμένος, δεν κατήγγειλε εξαρχής ότι τα βρήκε, ενώ στη συνέχεια έχει δώσει διαφορετικές διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπιστεί.

Υπενθυμίζεται πως για αποτυπώματα πάνω στα συγκεκριμένα όπλα οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη φυλακή από το πρωτόδικο δικαστήριο, παρά το γεγονός πως τα στοιχεία αυτά ακόμα και με δικαστικές αποφάσεις έχουν κριθεί επισφαλή. Ξεκινώντας ωστόσο τη διαδικασία σήμερα, ο πρόεδρος της έδρας του Α' Πενταμελούς τόνισε πως «Ένα δείγμα DNA από μόνο του δεν αρκεί ούτε για να καταδικάσει ούτε για να αθωώσει», δείχνοντας διαφορετική διάθεση σε σχέση με το πρωτόδικο.

"Μπορεί να έγιναν και λάθη"

Πρώτος μάρτυρας που εξετάστηκε ήταν ο αστυνομικός Γεώργιος Γουλιαμπάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: “Ένας κύριος μας είπε για τα πράγματα που είχε βρει στου Ζωγράφου, στην Πανεπιστημιούπολη. Ήταν σε ένα κιβώτιο και σε μια σακούλα”, ξεκίνησε την κατάθεσή του. Βέβαια, όπως επεσήμανε, ο μάρτυρας δεν πήγε αμέσως να καταγγείλει ότι βρήκε τα όπλα, τα οποία μάλιστα είχε μετακινήσει ο ίδιος, αλλά το κουτί με τις σφαίρες παρέμενε στη ΓΑΔΑ πάνω σε ένα γραφείο σε ένα τραπέζι και πήγε για έλεγχο μαζί με άλλα πειστήρια άλλων υποθέσεων για να φύγουν για έλεγχο.

“Δεν θυμάμαι πόσες φορές πήγαμε στην Πανεπιστημιούπολη, ήταν η εποχή με τα μνημόνια… ξέρετε τι δουλειά είχαμε τότε; Μπορεί να έγιναν και λάθη” είπε ο αστυνομικός απαντώντας για τις παραλείψεις στην διαδικασία. Τέλος, είπε πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να συνδέει τα συγκεκριμένα όπλα με την οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς"

"Ο γιος μου δεν έχει πιάσει ποτέ όπλα στα χέρια του"

Στη συνέχεια, κατέθεσαν οι γονείς του Περικλή. Ο πατέρας του, αναρωτήθηκε: "Απορώ πως αποδόθηκαν στο παιδί μου αυτές οι κατηγορίες, είναι κατά των όπλων, δεν τα έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του. Από τη μέρα που τελείωσε τις πανελλήνιες δούλευε, γυμναζόταν, είχε την σχολή του, πήγαινε ταξίδια με την κοπέλα του. Ποινικοποιούνται ξαφνικά τα ταξίδια; " αναφερόμενος σε όσα είχαν ειπωθεί στην προηγούμενη δίκη για την Βαρκελώνη που είχε χαρακτηριστεί και σε δημοσιεύματα ως “άντρο τρομοκρατών”. Όπως υπογράμμισε ο πατέρας του Περικλή, όταν είχε συλληφθεί ο φίλος του Περικλή και σύντροφος της Ηριάννας (ο οποίος τελικά αθωώθηκε παμψηφεί), ο γιος του πήγε μόνος του να καταθέσει. “Αν ήταν μπλεγμένος θα πήγαινε;”.

Η εισαγγελέας στην συνέχεια ρώτησε τον πατέρα αν ο γιος του ασχολείται με την πολιτική. Όπως διευκρίνισε βέβαια στην ερώτησή της “Είναι δικαίωμα του καθενός να είναι αναρχικός, αντιεξουσιαστής. Εδώ εξετάζουμε μόνο πιθανές παράνομες πράξεις. Μου κάνει εντύπωση όμως το γεγονός ότι τον υπερασπίζεται με τόσο σθένος ένας συγκεκριμένος χώρος”. Ο πατέρας απάντησε πως δεν τον έχει στηρίξει μόνο αυτός ο χώρος, ενώ είπε πως ο γιός του ήταν απλώς πολιτικοποιημένος.

Τέλος, σε ερώτηση του προέδρου αν στα τηλέφωνα του Περικλή που, όπως είπε “ξετινάχτηκαν” βρέθηκαν ύποπτες συνομιλίες. Ο πατέρας του απάντησε πως δεν βρέθηκε τίποτα απολύτως.

Από την πλευρά της, η μητέρα του Περικλή είπε “Τι να πω γι αυτές τις τραγικές κατηγορίες ; Δεν μπορώ να ξέρω γιατί το έκαναν. Το παιδί μου είχε καταθέσει στον ανακριτή και είχε αφήσει διεύθυνση και τηλέφωνο. Γιατί τέτοιος ντόρος και κινηματογραφική σύλληψη ; Είμαστε μια φιλήσυχη οικογένεια. Δεν έχουμε δει άσπρη μέρα από τότε που μας συνέβη αυτό το κακό. Πήγαινε ταξίδια, όπως όλοι οι νέοι, πήγε και στη Βαρκελώνη.Τι πράξη έκανε και δικαιολογείται να λέγεται τρομοκράτης; Δεκατρία χρόνια και καταστρέφονται οι ζωές δύο παιδιών. Εμείς δεν ζητήσαμε την συμπαράσταση του κόσμου, αλλά είναι πολύ σημαντική”.

"Η κόρη μου είναι αριστούχος, είχε διαρκώς ανοδική πορεία"

Μετά τους γονείς του Περικλή, ήταν η σειρά αυτών της Ηριάννας να καταθέσουν. “Η κόρη μου ήταν αριστούχος, είχε μια ανοδική πορεία, δίδασκε σε παιδιά αλλά και στο Πανεπιστήμιο, είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος. Διαρκώς διάβαζε. Πότε να κάνει αυτά για τα οποία την κατηγορούν;” είπε ο πατέρας της Ηριάννας. Σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με το υλικό που βρήκε η αστυνομία και έστειλε για αξιολόγηση, ο πατέρας απάντησε “Να το αξιολογούν σωστά όμως”.

Η μητέρα της Ηριάννας κατέθεσε πως δεν ξέρει κανένα από τα άτομα που κατηγορούνται ότι είναι στους Πυρήνες της φωτιάς. “Τους φίλους της κόρης μου τους ξέρω όλους. Όταν γύρισε από το Στρασβούργο που είχε πάει για Erasmus έμενε με μια φίλη της. Όταν ο αραβωνιαστικός της είχε πάει να νοικιάσει το σπίτι που χαρακτήρισαν γιάφκα είχα πάει μαζί του. Εκεί γνώρισα και τον Περικλή. Η Ηριάννα αγωνίστηκε πολύ για να το πετύχει αυτά που έχει κάνει στην καριέρα της. Είναι ένα ευαίσθητο παιδί που βοηθάει τους πάντες. Δεν είχε ποτέ ακραίες ιδέες, την συνέλαβαν ενώ πήγαινε για μάθημα”.

Τέλος, στο δικαστήριο κατέθεσε και ο σύντροφος της Ηριάννας, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητο και παράλογο να βρίσκεται η ίδια κατηγορούμενη για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί.” Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα.” είπε.


Πηγή: news247.gr