Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 17:13

Eξάρθρωση κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων στην Κατερίνη

Γράφτηκε από την
Eξάρθρωση κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων στην Κατερίνη

Την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας κατηγορούνται ότι διέπρατταν εκβιασμούς και τοκογλυφίες σε βάρος επιχειρηματιών και καταστηματαρχών, δρώντας στο νομό Πιερίας, ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Ως "ιθύνων νους" της οργάνωσης φέρεται 52χρονος Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης. Μαζί του συνελήφθησαν άλλα έξι άτομα, πέντε Έλληνες κι ένας Αλβανός, ηλικίας από 34 έως 54 ετών, που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, φαίνεται ότι πρόκειται για κύκλωμα "μπράβων", το οποίο αναλάμβανε να εισπράξει εκβιαστικά από τα θύματά του διάφορες οφειλές για λογαριασμό τρίτων προσώπων, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος.
"Χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη πίεση προς τους οφειλέτες με απειλές και αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, με σκοπό να τους εκβιάσουν και να καταβάλλουν τις οφειλές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ασκούσαν και σωματική βία σε βάρος τους" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Η δικογραφία περιλαμβάνει δέκα περιπτώσεις αποκαλούμενων "εκβιαστικών εισπράξεων οφειλών", από τις οποίες το κύκλωμα αποκόμισε κέρδος 19.400 ευρώ, καθώς, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ποσοστό που κρατούσε από κάθε είσπραξη χρέους κυμαινόταν από 20 έως 30%. Στη δικογραφία περιγράφονται, ακόμη, 14 περιπτώσεις απόπειρας εκβίασης και τρεις περιπτώσεις τοκογλυφίας, από τις οποίες αποκόμισε κέρδος 3.000 ευρώ.
Η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ τα μέλη της εμπλέκονται επιπλέον σε μία περίπτωση ψευδορκίας, άλλη μία περίπτωση παράνομης βίας, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απλής σωματικής βίας κ.ά.
Στην ίδια δικογραφία βρίσκονται και τα πρόσωπα που απευθύνθηκαν στο κύκλωμα για την είσπραξη των χρημάτων που τους όφειλαν τα θύματα. Πρόκειται για 14 άτομα που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, της συνέργειας σε τοκογλυφία κ.ά.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορα σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- σημειώσεις με επωνυμίες και οφειλές, φύλλα επιταγών, κενά φύλλα συναλλαγματικών, κινητά τηλέφωνα, χρηματικά ποσά, ένα μεταλλικό αντικείμενο που μοιάζει με αρχαίο λυχνάρι, ένας ανιχνευτής μετάλλων, ενώ από το σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων κατασχέθηκαν μία σιδερογροθιά, δύο μαχαίρια, μία βαλίστρα με τρία μεταλλικά βέλη, ένα σπαθί κι ένα στιλέτο.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κατερίνης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τυχόν διάπραξη παρόμοιων αξιόποινων πράξεων από τους ίδιους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER