Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 14:20

Στον εισαγγελέα πόρισμα για την φονική πυρκαγιά στην Αν. Αττική

Γράφτηκε από την
Στον εισαγγελέα πόρισμα για την φονική πυρκαγιά στην Αν. Αττική

Στους εισαγγελείς στους οποίους έχει ανατεθεί η έρευνα για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική κατατέθηκε το πρώτο πόρισμα τεχνικού συμβούλου. Πρόκειται για πολυσέλιδη έκθεση του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος ορίστηκε από δύο οικογένειες θυμάτων, και ο οποίος αναφέρεται σε ευθύνες συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι απ΄ την πλευρά τους οι αρμόδιοι οι εισαγγελείς, Η. Ζαγοραίος και Β. Γνεσούλη έχουν ορίσει και δικό τους πραγματογνώμονα, πυραγό της Πυροσβεστικής.

Ο πραγματογνώμονας κάνει λόγο για «σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες που εντοπίζονται κυρίως στη ΓΓΠΠ, στο ΠΣ, στην Ελληνική Αστυνομία, και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμους), ενώ δεν αποκλείει των ευθυνών και άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές, φορείς και υπηρεσίες, «αφού δεν έχουν περιέλθει σε γνώση μου όλα τα αιτούμενα απαραίτητα έγγραφα στοιχεία και πληροφορίες». «Μια σειρά από σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όπως αυτά καταγράφονται αναλυτικά, σε συνδυασμό και με τις όποιες στρεβλώσεις εντοπίστηκαν κατά την οργανωτική δομή και λειτουργία του και καταγράφηκαν στο σύστημα πολιτικής προστασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα από κοινού και συνδυαστικά να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και επίπεδο την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα γενικά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας» σημειώνει ο κ. Γκουρμπάτσης στο πόρισμα, που αποτελεί πλέον κομμάτι της δικογραφίας.

Αναφέρεται επίσης και στο νομικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των υπευθύνων, πάνω στο οποίο όφειλαν να κινηθούν, πριν και μετά από την φονική πυρκαγιά, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, σε παραλείψεις για τη συλλογή των ξερόχορτων, μη συντονισμό της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και ότι δεν εφαρμόστηκε έκτακτο σχέδιο λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σημειώνει επίσης ότι στην Ανατολική Αττική είχαν απομείνει λίγα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει ακόμα ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, αποδείχθηκε «εν τέλει και εκ του αποτελέσματος», ότι «δεν ήταν προετοιμασμένος για τη λήψη κατάλληλων μέτρων και ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων, αλλά πρωτίστως και το σημαντικότερο είχε άμεσες επιπτώσεις στις απώλειες εκ της συγκεκριμένης καταστροφής, που απολογιστικά μέχρι σήμερα αριθμούν 96 ανθρώπινα θύματα, 31 άλλους σοβαρά τραυματίες καθώς και μεγάλης έκτασης ζημιές σε δομές, υποδομές και περιουσίες πολιτών και το φυσικό περιβάλλον».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER