Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 13:28

Ο οδοντωτός φέρνει τουρίστες ακόμα και από την Ιαπωνία

Γράφτηκε από την
Ο οδοντωτός φέρνει τουρίστες ακόμα και από την Ιαπωνία

Η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στα Καλάβρυτα, τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων και καταλυμάτων της περιοχής, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Παράλληλα, σημειώνει, ότι ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος αποτελεί πόλο έλξης κυρίως τουριστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τη μακρινή Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, «οι αφίξεις επισκεπτών το 2017, που ήταν ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, έφθασαν τις 27.000, ενώ οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν συνολικά στις 45.000.»

Σε σύγκριση με το 2016, συνεχίζει, «η αύξηση ανέρχεται περίπου σε 25% με 30%, ενώ όσον αφορά το 2018 λέει ότι η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση περίπου 15% σε σύγκριση με το 2017.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων και καταλυμάτων της περιοχής, ο αυτοκινητόδρομος μείωσε χρονικά την απόσταση από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και την Πάτρα καθώς και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και από το λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Τις πρώτες ενδείξεις για τη μεγάλη αύξηση των επισκεπτών το 2017, λέει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, «τις είχαμε τον Νοέμβριο, καθώς διαπιστώναμε ότι ερχόταν πολύς κόσμος, χωρίς να έχει ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο».

Αναλύοντας την επισκεψιμότητα της περιοχής των Καλαβρύτων, ανά χρονική περίοδο, ο κ. Δαφαλιάς λέει ότι είναι τρεις, δηλαδή η υψηλή, η μεσαία και η χαμηλή και εξηγεί:

«Η υψηλή περίοδος είναι από τον Δεκέμβριο, έως και τον Μάρτιο, αφού πραγματοποιούνται οι περισσότερες αφίξεις και διανυκτερεύσεις, κυρίως λόγω της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, καθώς τα Καλάβρυτα είναι δημοφιλής χειμερινός προορισμός. Η πληρότητα την υψηλή περίοδο φθάνει το 100%, κυρίως μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το υπόλοιπο χρονικό διάστημα κυμαίνεται μεταξύ 80% και 90%, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Η μεσαία περίοδος είναι το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, όπου η πληρότητα αγγίζει το 70% πάλι τα Σαββατοκύριακα.

Η χαμηλή περίοδος είναι από Απρίλιο, έως και τέλος Σεπτεμβρίου, όπου η πληρότητα φθάνει το 40% στα καταλύματα που παραμένουν σε λειτουργία, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες αυτήν την περίοδο είναι αλλοδαποί».

Όσον αφορά στους αλλοδαπούς, ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών είναι από την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γάλλια, την Ιταλία και τη Γερμανία, αλλά και από χώρες που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων, η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων τουριστών έρχεται στα Καλάβρυτα, κυρίως για να ταξιδέψουν με τον οδοντωτό, αφού ήδη γνωρίζουν για την υπέροχη διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού.

Όμως, εκτός από τον οδοντωτό, οι αλλοδαποί, όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, έχουν και άλλα ενδιαφέροντα και συνεχίζει: Ολλανδοί, για παράδειγμα, έρχονται στα Καλάβρυτα για πεζοπορία, ενώ Άγγλοι θέλουν να δουν από κοντά τις σπάνιες πεταλούδες στον Χελμό. Επίσης, προσθέτει ότι έρχονται πολλοί Ρώσοι, για μία ημέρα, προκειμένου να επισκεφθούν την Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα πάντα με τον Κωνσταντίνο Δαφαλιά, «έρχονται και Ιάπωνες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν την διαδρομή με τον οδοντωτό, όπως επίσης και Ισραηλινοί, που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία, επισκεπτόμενοι το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, τονίζοντας ότι «για να το πετύχουμε, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε, όπως για παράδειγμα, η περιφέρεια , ο δήμος, οι επαγγελματίες κ.α.».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δαφαλιά, μετά την ανακοίνωση από την περιφέρεια για έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η βελτίωση του δρόμου Πούντας - Καλαβρύτων, που συνδέει την περιοχή με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Πατρών.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο περιπατητικός τουρισμός.

Στην περιοχή μας, συνεχίζει, «εκτός από το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, που αν αξιοποιηθεί, θα μπορέσει να προσελκύσει μεγάλο αριθμό κυρίως ξένων επισκεπτών», προσθέτοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ο φορέας διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού.

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς τονίζει ότι «τα Καλάβρυτα διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τα καταστήσουν μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και το μόνο που χρειάζεται είναι όραμα και καλλιέργεια της συνεργασίας, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER