Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 14:37

Από Τρίτη χειμώνας: Χαλάει ο καιρός - Πτώση θερμοκρασίας έως και 13 βαθμούς

Γράφτηκε από την
Από Τρίτη χειμώνας: Χαλάει ο καιρός - Πτώση θερμοκρασίας έως και 13 βαθμούς

Χειμωνιάτικο σκηνικό από την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για απότομη αλλαγή του καιρού. Κύριο χαρακτηριστικό η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι θυελλώδεις άνεμοι.

«Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια», λέει ο σοφός λαός , θέλοντας να μας θυμίσει ότι μετά τον ήπιο καιρό με τους τρύγους του Σεπτεμβρίου πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για τα κρύα του Οκτώβρη που καμιά φορά όπως θα δούμε παρακάτω πιάνουν και γρηγορότερα.
Τις επόμενες ημέρες όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής συγκλίνουν ότι θα έχουμε τέτοια μεταβολή, όπου μετά τον βελτιωμένο καιρό αυτού του Σαββατοκύριακου, όπου προβλέπεται και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, από την ερχόμενη Τρίτη και μετά τα πράγματα θα αλλάξουν και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο.
Στο παρακάτω βίντεο απεικονίζεται το πεδίο των ενισχυμένων βορείων ανέμων πάνω από την περιοχή μας και αυτό οφείλεται στον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων της Βόρειας Βαλκανικής με τις χαμηλές πιέσεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Πολύ χαρακτηριστικά απεικονίζεται και η πτώση της θερμοκρασίας στο παραπάνω βίντεο, ενώ μπορούμε να έχουμε και λεπτομερέστερη εικόνα όπως αυτή που βλέπουμε παρακάτω για την περιοχή της Αθήνας στο αντίστοιχο μετεώγραμμα. Από τους 18 περίπου βαθμούς στην στάθμη των 850 hPa την ερχόμενη Τρίτη (περιοχή-a) η θερμοκρασία την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου πέφτει στους 5 βαθμούς (περιοχή-b) δηλαδή η πτώση αγγίζει και τους 13 βαθμούς Κελσίου. Με άλλα λόγια από τους 32 βαθμούς της Δευτέρας θα βρεθούμε περί τους 20 βαθμούς της Πέμπτης.

Η πτώση αυτή είναι σημαντική αλλά όχι και πρωτοφανής , καθώς έχουν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν περιπτώσεις που σε ένα 48ωρο η πτώση της θερμοκρασίας ξεπέρασε ακόμη και τους 20 βαθμούς ! (το 1991) . Μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης στο παραπάνω μετεώγραμμα ότι αυτή η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι πρόσκαιρη και υπάρχει η τάση για άνοδο της θερμοκρασίας στις αρχές του Οκτώβρη αλλά όχι στα επίπεδα τα σημερινά.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι λόγω της συνοπτικής καταστάσεως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εξέλιξη του καιρού από πλευράς βροχοπτώσεων , καθώς και της τελικής θέσεως του βαρομετρικού χαμηλού που θα μας επηρεάσει. Τα συστήματα απεικονίζονται στο βίντεο που ακολουθεί και μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το βασικό χαμηλό περνά πολύ βόρεια από τη χώρα μας και την Τρίτη το μέτωπό του εκτείνεται μέχρι και την περιοχή μας. Το σύστημα αυτό προκαλεί και την πτώση της θερμοκρασίας για την οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως καθώς και τους ενισχυμένους βοριάδες.

Το κέντρο του χαμηλού που δημιουργείται στη νότια Ελλάδα από την Πέμπτη και μετά ακόμη δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια , γι’ αυτό άλλωστε δεν παρουσιάζουμε και τα ύψη υετού (βροχόπτωσης).
Στις προγνώσεις μας στην ΕΜΥ αναφερόμαστε για πιθανά έντονα φαινόμενα την Τετάρτη και Πέμπτη αλλά ακόμη δεν υπάρχουν καλές πιθανότητες για να εκδοθεί κάποια προειδοποίηση . Την Δευτέρα θα έχουμε μια σαφή εικόνα και θα επανέλθουμε . Καλού κακού αυτή την επισήμανση ας την έχουμε υπόψιν μας και εκτός από τις ομπρέλες ας κατεβάσουμε και κανένα μπουφάν από την ντουλάπα.
Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER