Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 21:38

Στο Μάτι ο Αρχιεπίσκοπος - Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της φωτιάς

Γράφτηκε από την
Στο Μάτι ο Αρχιεπίσκοπος - Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της φωτιάς

"Υποφέραμε κι εμείς με όλους αυτούς τους ανθρώπους και συνεχίζουμε να έχουμε την αγωνία" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο Λύρειο ίδρυμα.

Τις εγκαταστάσεις του Λύρειου Ιδρύματος, στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδος στο Μάτι Αττικής, επισκέφθηκε την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ανθρώπων που χάθηκαν από την καταστροφική φωτιά της 23ης Ιουλίου.

«Υποφέραμε κι εμείς με όλους αυτούς τους ανθρώπους και συνεχίζουμε να έχουμε την αγωνία. Χρειάζεται κόπος και πολλή εργασία για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ επεσήμανε τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, για την οποία τόνισε ότι φταίνε και οι απροσεξίες μας, οι εγωισμοί μας και οι απληστίες, «γι' αυτό και έχουμε καθήκον και υποχρέωση όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε αυτά που μπορούμε».

Επιπλέον, εμφανίστηκε λυπημένος για τις καταστροφές που υπέστησαν το μοναστήρι και το ίδρυμα και τόνισε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εξελίξεις και να συνεργαστούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Επ' αυτού, μίλησε για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου που θα ξεκουράζει τους ανθρώπους με διάφορες δραστηριότητες, όμως, «απαιτείται ενότητα, σύμπραξη και αγώνας όλων μαζί».

Ακολούθως, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος που έχουν καταστραφεί από τη φονική πυρκαγιά και σημείωσε ότι «θεώρησα χρέος μου να βρεθώ στην ιστορική μονή, στη Θεία Λειτουργία, αλλά και στο μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα. Τα λάθη του παρελθόντος είναι ένας λόγος που πληρώνουμε αυτές τις καταστροφές. Ο Θεός όταν μας έβαλε σε αυτόν τον παραδεισένιο χώρο, μας έδωσε την εντολή να τον φυλάμε και όταν τον καταστρέφουμε να τον ξαναφτιάχνουμε, αλλά ό,τι καινούργιο κάνουμε πρέπει να είναι βασισμένο στην αλήθεια και μακριά από τον καταστροφικό εγωισμό».

Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά της μονής και υπογράμμισε πως «συνάντησα ανθρώπους που μεγάλωσαν εδώ στο Λύρειο και σήμερα έχουν κάνει οικογένειες και έχουν πετύχει επαγγελματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας επίλεκτες θέσεις. Σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε ένα συμπόσιο που θα συμμετέχουν όλοι. Και αυτό ας είναι η αφορμή να κάνουν κι άλλα ιδρύματα το ίδιο. Να δούμε πώς πορεύονται τα εκκλησιαστικά και πώς τα κρατικά. Να δούμε πώς ζουν οι γέροντες σε ένα εκκλησιαστικό γηροκομείο, πώς σε ένα ιδιωτικό που δεν μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει, αλλά και πώς σε ένα κρατικό».

Καταληκτικά, τόνισε ότι «η Εκκλησία προσφέρει τους χώρους, ώστε να γίνουν ωραία πάρκα, αλλά όχι με τα λάθη του παρελθόντος. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Άλλωστε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το βάθος της ψυχικής υγείας».

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη θλίψη και την οδύνη του για την τραγωδία της πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά και στο σημαντικό έργο του Λυρείου Ιδρύματος.
Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER