Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 20:01

Γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά η Τουρκία

Γράφτηκε από την
Γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά η Τουρκία

Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η Άγκυρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κλιμακώνει εκ νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, αφού προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η απόφαση αυτή έρχεται ως "απάντηση" στις έρευνες που ξεκίνησε η ExxonMobil σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. "Ο πλούτος ανήκει και στις δύο πλευρές" υπογραμμίζει η τουρκική ανακοίνωση, ζητώντας από την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσεις τις "μονομερείς ενέργειες", όπως τις αποκαλεί.

Στην τουρκική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δραστηριότητες της Exxon Mobil με την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής και μπορεί να αλλάξουν "ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες" στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

"Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές , είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού. Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια , ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.

Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η ᾽᾽Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου´ προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου".

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER