Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 15:40

Θεσσαλονίκη: Πολλοί ντελιβεράδες δεν βγήκαν στους δρόμους στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία»

Γράφτηκε από την
Θεσσαλονίκη: Πολλοί ντελιβεράδες δεν βγήκαν στους δρόμους στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία»

Λιγότερα σε ποσοστό ως και 50% έναντι του χιονιά του 2016 εκτιμάται ότι ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους (ντελίβερι) φέτος, στη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας "Σοφία", όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Υποστήριξε δε ότι «όσοι δεν λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους, δεν το έπραξαν λόγω ξαφνικής ευαισθησίας, αλλά καθαρά από φόβο για ενδεχόμενα εργατικά ατυχήματα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κας Κουταλάκη, «τα περισσότερα καταστήματα που δεν λειτούργησαν το τμήμα ντελίβερι στη διάρκεια των ημερών της κακοκαιρίας "Σοφία" εντοπίστηκαν κύρια στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης».

Η κ. Κουταλάκη εκτίμησε ότι στη Θεσσαλονίκη οι ντελιβεράδες υπερβαίνουν σε αριθμό τους 5.000 και η μέση ηλικία αυτών που κάνουν το επάγγελμα είναι τα 35 έτη. Συμπλήρωσε δε, ότι κυρίως το επάγγελμα του ντελιβερά ασκείται από άντρες και τόνισε ότι «οι γυναίκες στην πόλη το πολύ να φτάνουν σε αριθμό τις δέκα».

Μεταξύ άλλων, η κ. Κουταλάκη υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης του κλάδου της διανομής, υποστηρίζοντας ότι ελλείψει της οργάνωσης αυτής, «στον εργασιακό χώρο των διανομέων πρυτανεύει ο παραλογισμός και η τραγωδία. Οι διανομείς εκβιάζονται και απειλούνται να δουλεύουν για ψίχουλα και φυσικά χωρίς δώρο Χριστουγέννων ή και επιδόματα για το Πάσχα και αδείας».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζοντας καταρχήν θετικό βήμα την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τους κούριερ και ντελιβεράδες, επισήμανε: «Ξεκινάμε άμεση καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων για την εγκύκλιο αυτή, που ναι μεν είναι θετικό που υπάρχει, ωστόσο ενέχει ελλείψεις και ασάφειες, που εάν δεν διευκρινιστούν, θα λειτουργήσουν σαν βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών».

Επίσης, διερωτήθηκε εάν οι εργοδότες θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «εδώ δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο αυτή»;.

Δείτε επίσης: Η «μάχη» δυο ντελιβεράδων για να κάνουν παράδοση στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη


NEWSLETTER