Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 21:57

Σκηνικό έντασης στο Φαρμακονήσι: Τουρκικά F-16 "έξυσαν" ελληνικό Super Puma

Γράφτηκε από την
Σκηνικό έντασης στο Φαρμακονήσι: Τουρκικά F-16 "έξυσαν" ελληνικό Super Puma

Το σκηνικό που στήθηκε στην περιοχή ήταν "πολεμικό", με τους Τούρκους να χρησιμοποιούν στο σκηνικό της επικίνδυνης πρόκλησης ακόμη και μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

“Πόλεμος” στο Αιγαίο χθες το μεσημέρι με τουρκικά F-16 να παρεμποδίζουν Super Puma της ΠΑ, να κάνει έρευνα και διάσωση στο Φαρμακονήσι. Τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από το Super Puma θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια του! Το σκηνικό που στήθηκε στην περιοχή ήταν "πολεμικό", με τους Τούρκους να χρησιμοποιούν στο σκηνικό της επικίνδυνης πρόκλησης ακόμη και UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος).
Όπως αναφέρει το Militaire.gr, η ένταση ξεκίνησε όταν δόθηκε σήμα για επιχείρηση έρευνας διάσωσης στη περιοχή του Φαρμακονησίου, για παράνομο μετανάστη που έπεσε στη θάλασσα από σκάφος. Πλωτά του Λιμενικού Σώματος, έσπευσαν στην περιοχή. Πολύ σύντομα οι Τούρκοι έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή με πτήσεις F-16 και υπερπτήσεις σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Κουνελονήσι. Αυτό όμως ήταν το λιγότερο που έκαναν…
Στην περιοχή εμφανίστηκε Super Puma της ΠΑ, για το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο αν ζητήθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Πηγές του Λιμενικού Σώματος υποστηρίζουν ότι δεν ζήτησαν τη συνδρομή ελικοπτέρου, αλλά στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν το αντίθετο.
Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ελικόπτερο Super Puma οι Τούρκοι κλιμάκωσαν δραματικά τις προκλήσεις τους, ξεπερνώντας τα όρια και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πτήση του Super Puma που έκανε έρευνα διάσωση σε χαμηλό ύψος.
Τα δύο τουρκικά F-16 που πέταγαν σε ύψος από 18.000 έως 22.000 πόδια κάνοντας υπερπτήσεις, κατέβηκαν στο χαμηλό ύψος που πετούσε το ελικόπτερο της ΠΑ και πέταξαν από πάνω του σε απόσταση που υπολογίζεται ότι ήταν μεταξύ 100 και 200 πόδια! Τα καυσαέρια των F-16 ταρακούνησαν το ελικόπτερο για τα καλά. Αν το πλήρωμα δεν ήταν ψύχραιμο η εξέλιξη μπορεί να ήταν πολύ δυσάρεστη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι την ίδια ώρα έστειλαν στην περιοχή και uav όπως ανέφεραν οι Λιμενικοί που είχαν οπτική επαφή και το ανέφεραν! Επίσης στην περιοχή έσπευσε και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.
Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Λιμενικό να εντοπίσει δυστυχώς νεκρό τον μετανάστη και να αποχωρήσουν τα σκάφη του από την περιοχή.
Η συμπεριφορά των Τούρκων έδειξε ότι επεδίωκαν όχι απλά την ένταση, αλλά την προβολή ισχύος και την πρόκληση. Η επικίνδυνη διέλευση πάνω από το ελληνικό ελικόπτερο, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει αυτό που όλοι δηλώνουν ότι φοβούνται: το ατύχημα στο Αιγαίο που μπορεί να κλιμακώσει κι άλλο την ένταση που ήδη υπάρχει.

Πηγή: www.news247.gr


NEWSLETTER