Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 16:00

Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Die Zeit: Υπαίθρια φυλακή για τους πρόσφυγες η Ελλάδα

Πολυσέλιδο ρεπορτάζ για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Zeit.

Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που είχε στόχο να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη, οι καταυλισμοί στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην ηπειρωτική χώρα είναι υπερπλήρεις.

Κατά πόσον πέτυχε λοιπόν το σχέδιο; Ενώ το 2015 εγκατέλειπαν την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα 800.000 άνθρωποι, πέρσι ήταν μόλις 50.000. Στα χαρτιά ο κεντρικός στόχος, δηλαδή λιγότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη, φαίνεται να έχει επιτευχθεί. Ωστόσο από τότε που υπεγράφη η συμφωνία οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς οδηγεί μέσω Έβρου».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα: «Πριν την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι νεοαφιχθέντες απλώς καταγράφονταν στα νησιά και μετά μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι κατευθύνονταν μέσω Βαλκανίων προς το βορρά. Πλέον όμως οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμείνουν καταρχήν στο νησί, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του αιτήματός τους.

Συχνά απαιτούνται μήνες μέχρι να μπορέσουν να συναντήσουν κάποιον από τους υπαλλήλους και να μάθουν τι θα ακολουθήσει. Κυρίως η χρονοβόρα αυτή διαδικασία συνέβαλε στο να γίνει η Λέσβος αυτό που είναι σήμερα: μια υπαίθρια φυλακή. Πρόκειται για μια συνέπεια της συμφωνίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σήμερα σε καταυλισμούς αστέγων και κινδυνεύουν από το κρύο το χειμώνα. «Μια κατάσταση που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά κανείς δεν φαίνεται να θέλει να την αντιμετωπίσει».

Πηγή: Deutsche Welle


NEWSLETTER