Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 12:00

"ΕΥΚΛΗΣ" - Αφιέρωμα στον ιστορικό Σύλλογο Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (Βίντεο+φωτο)

Γράφτηκε από τον
"ΕΥΚΛΗΣ" - Αφιέρωμα στον ιστορικό Σύλλογο Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (Βίντεο+φωτο)

Έχοντας «βαριά» ιστορία, καθότι ιδρύθηκε το 1894 με πρόεδρο τον Εμμανουήλ Μπενάκη, ο Σύλλογος Πεζοπόρων ΕΥΚΛΗΣ συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας μυεί στον χώρο του αθλητισμού μέσα από τις πλούσιες δράσεις του.

Το όνομα Ευκλής ήταν σύνηθες στην Αρχαία Ελλάδα, όμως έγινε ευρύτερα γνωστό από τον Αθηναίο οπλίτη που πολέμησε στη μάχη του Μαραθώνα κι έτρεξε φορώντας ακόμη τη βαριά πανοπλία του, για ν' αναγγείλει τη χαρμόσυνη είδηση "Χαίρετε, νενικήκαμεν" κι έπεσε νεκρός. Οι νεότεροι Έλληνες τιμώντας τον ήρωα αυτό, καθιέρωσαν στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το Μαραθώνιο Δρόμο.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τον Ιούνιο του 1894, αποφασίστηκε στο Παρίσι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και μέσα στο κλίμα της εθνικής υπερηφάνιας και του ενθουσιασμού, οι πεζοπόροι του ΕΥΚΛΗ προσπαθώντας να βοηθήσουν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφάσισαν να μετατραπεί ο Σύλλογος από πεζοπορικός σε αθλητικό σωματείο, με την ονομασία "Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος", ο οποίος αποτέλεσε και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ. Έτσι, σταματά η δράση του πρώτου πεζοπορικού συλλόγου με διάρκεια ζωής μόλις ενός χρόνου, αλλά με μεγάλη συνεισφορά στα αθλητικά τεκταινόμενα της Καλαμάτας.

Το 1980, μια «χούφτα» ανθρώπων με μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους και τον αθλητισμό, ίδρυσαν έναν καινούριο σύλλογο με το όνομα του παλιού εκείνου ΕΥΚΛΗ. Η πλήρης ονομασία του συλλόγου είναι Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας "Ο ΕΥΚΛΗΣ".

Ο σύλλογος, ο οποίος έχει ως στόχο την ανάπτυξη των σωματικών, ψυχικών και πνευματικών δυνατοτήτων των μελών του, δια της πραγματοποιήσεως πολιτιστικών εκδηλώσεων, πεζοποριών, ορειβασίας, εκδρομών σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, διατηρεί τα εξής τμήματα: πεζοπορίας, εκδρομών, ποδηλασίας και μπάσκετ.

Θέλοντας έτσι να μάθουμε ακόμα περισσότερα για το κοινωνικό έργο του ΕΥΚΛΗ και τις δράσεις του, επισκεφτήκαμε τα γραφεία του στην οδό Αριστομένους, συνομιλώντας με την Πρόεδρο και Εκπρόσωπο Τύπου του συλλόγου Ελένη Οικονομοπούλου.

Δείτε όσα μας είπε στην στην web tv της εφημερίδας “Ελευθερία” και του eleftheriaonline.gr:


NEWSLETTER