Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 14:20

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Οι ισχυρότεροι άνεμοι της τελευταίας οκταετίας τον φετινό χειμώνα

Γράφτηκε από την
Αστεροσκοπείο Αθηνών: Οι ισχυρότεροι άνεμοι της τελευταίας οκταετίας τον φετινό χειμώνα

Ξεπέρασαν τα 60χλμ ανά ώρα οι άνεμοι, με τον καιρό αυτό να επικρατεί τις περισσότερες από τις ημέρες του φετινού χειμώνα.

Ένα βασικό μετεωρολογικό χαρακτηριστικό του καιρού το φθινόπωρο και τον χειμώνα που πέρασε, ήταν ο μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρούς ανέμους, κυρίως στην ανατολική και στη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τους αυτόματους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ)/meteo.

Που σημειώθηκαν οι πιο δυνατοί άνεμοι
Σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Παξιμάδα Καρύστου, η Πεντέλη και το Λαύριο, ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα στο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας οκταετίας.

Σε άλλες περιοχές όπως η Νάξος και η Μονεμβασιά το σκηνικό του καιρού ήταν τέτοιο που ο αριθμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της οκταετίας. Στον ανεμώδη σταθμό του ΕΑΑ/meteo στην Παξιμάδα Καρύστου, τις 110 από τις 180 ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα.

Βόρειοι, ισχυροί άνεμοι και κρύο το σκηνικού του καιρού φέτος

Εξάλλου, κατά το φετινό χειμώνα, ο μεγαλύτερος αριθμός των ημερών όπου ο καιρός παρουσίαζε ισχυρές ριπές παρατηρήθηκε με ανέμους βορείων διευθύνσεων, γεγονός που συνετέλεσε στην αίσθηση ψύχους που υπήρξε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη διάρκεια του Σαββάτου 20 Απριλίου, οι υψηλότερες ριπές του ανέμου κατεγράφησαν σε Ανάφη (69 χλμ/ώρα), Φουρφουρά Ρεθύμνου (68 χλμ/ώρα), Αμοργό και Κατταβιά Ρόδου (64 χλμ/ώρα), Κόρωνο Νάξου (63 χλμ/ώρα), Παξιμάδα Καρύστου, Πλακιά Ρεθύμνου και Σχοινούσα (61 χλμ/ώρα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER