Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 17:25

Novartis: Τέλος στην αντιδικία των εισαγγελέων Ράικου - Τουλουπάκη

Γράφτηκε από την

Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας ακύρωσε, λόγω παραίτησης, την αγωγή που είχε καταθέσει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και ο σύζυγός της, Λαζ. Καρνέζης, κατά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, για διαρροές στην υπόθεση Novartis.

Για λόγους... διαδικαστικούς μπήκε τέλος στην αντιδικία ανάμεσα στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και στην διάδοχό της, Ελένη Τουλουπάκη. Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, ενώπιον του οποίου συζητούνται αποκλειστικά αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων, κατήργησε τη δίκη ύστερα από σχετικό αίτημα των εναγόντων Ελένη Ράικου και Λάζαρου Καρνέζη.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η εισαγγελική λειτουργός και ο σύζυγός της, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, είχαν καταθέσει αγωγή σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη. Ωστόσο, κατά την ακροαματική διαδικασία παραιτήθηκαν από το δικόγραφο, καθώς όπως αναφέρεται, οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η αγωγή τους -με την οποία διεκδικούσαν συνολική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ, ως ηθική βλάβη- είχε εκ παραδρομής αναγνωριστικό περιεχόμενο, δηλαδή η απόφαση θα ήταν εκτελεστή, και όχι καταψηφιστικό όπως επιθυμούσαν. Αν και παραιτήθηκαν, δεν ήταν δυνατόν οι ενάγοντες να προχωρήσουν στην υποβολή νέας αγωγής, αφού είχε εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι στην αγωγή τους, οι Ελένη Ράικου και Λαζ. Καρνέζης ζητούσαν ο καθένας αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ από τον κάθε εισαγγελικό λειτουργό, επισημαίνοντας πως οι διαρροές αναφορικά με την υπόθεση Novartis παραβίασαν τα προσωπικά τους δεδομένα και προσέβαλαν την προσωπικότητά τους. Οι διαρροές αφορούσαν σε στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με τα οποία το 2009 ο Λαζ. Καρνέζης, γιατρός στο επάγγελμα, έλαβε το ποσό των 1.000 ευρώ από τη Novartis. Ο σύζυγος της Ελένης Ράικου είχε απαντήσει σε σχετικό δημοσίευμα, εξηγώντας ότι μετείχε σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγή: news247.gr