Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 15:27

Ισχυρός μετασεισμός στην Αττική: Τι λένε οι επιστήμονες

Γράφτηκε από την

Ισχυρός μετασεισμός στην Αττική.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας

Τι λένε οι επιστήμονες

"Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα". Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

"Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13" δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ