Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 14:50

Εύβοια: Εκτιμήσεις για καταστροφή πάνω από 15.000 στρεμμάτων δάσους

Γράφτηκε από την
Εύβοια: Εκτιμήσεις για καταστροφή πάνω από 15.000 στρεμμάτων δάσους

«Από την πρώτη στιγμή προστατεύτηκαν οι άνθρωποι και μπορέσαμε απερίσπαστοι να δουλέψουμε για τις περιουσίες, για τους οικισμούς, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τώρα οι προσπάθειες εστιάζονται στον περιορισμό της δασικής έκτασης που καίγεται και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» δήλωσε ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και εκλεγμένος περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας Φάνης Σπανός για τη φωτιά που καίει για δεύτερο 24ωρο στο νησί.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Σπανός πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της νύχτας είχαμε το καλό ότι ήταν σε ύφεση οι άνεμοι, όμως έπρεπε να κρατηθεί μια ισχυρή άμυνα με τα επίγεια μέσα, ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά, να μην πλησιάσει οικισμούς. Αυτό με μια τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών επετεύχθη», εξήγησε ο κ. Σπανός προσθέτοντας ότι με ένα μεγάλο στόλο χωματουργικών μηχανημάτων της περιφέρειας «με καθοδήγηση της δασικής υπηρεσίας και σε συντονισμό με την πυροσβεστική δούλεψαν πάρα πολύ καλά οι αντιπυρικές ζώνες, προστάτευσαν οικισμούς, βάλανε όρια σε διάφορα μέτωπα της φωτιάς».

Σχετικά με τον σχεδιασμό και τα μέτρα που είχε λάβει η Περιφέρεια σε επίπεδο πρόληψης, ανέφερε: «Έχουμε προχωρήσει σε σειρά μέτρων πρόληψης και σε καλή ανάπτυξη εθελοντικών ομάδων που κάνουν περιπολίες και σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ καλά. Μια παθογένεια τουλάχιστον των τελευταίων πέντε χρόνων, που το έζησα ως αντιπεριφερειάρχης, είναι ότι δεν παρέχονται κονδύλια στα δασαρχεία και στις διευθύνσεις δασών για να δουλεύουν σε αντιπυρικές ζώνες. Τα κονδύλια που παρέχονται γι' αυτόν τον σκοπό είναι πραγματικά πενιχρά. Οι υπηρεσίες βέβαια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά τα κονδύλια είναι πάντα ένα όριο, το οποίο όσο καλά και να το διαχειριστεί κανείς έχει ένα "ταβάνι"».

Ο κ. Σπανός διευκρίνισε πως είναι πρόωρο να γίνει εκτίμηση για τη δασική έκταση που κάηκε και με κάθε επιφύλαξη δήλωσε πως «ενδεχομένως μιλάμε για πάνω από 15.000 στρέμματα».


NEWSLETTER