Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 10:30

Κύμα κακοκαιρίας από σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Κύμα κακοκαιρίας από σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα

Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σταδιακά από το μεσημέρι θα επηρεαστούν η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ανατολική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν, ωστόσο αύριο Παρασκευή από τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και αργά το βράδυ στις Σποράδες και πιθανώς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα Πέμπτη 15 Αυγούστου πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της περιοχής να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Στη διάρκεια της ημέρας, χθες, εξασθένησαν οι πολύ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι που έπνεαν στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Από τις βραδινές ώρες, χθες, ωστόσο στο Βόρειο Ιόνιο, στην Κεντρική Μακεδονία, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια αναμενόταν να επικρατήσουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER