Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 16:58

Εκτός σχολείων παραμένουν περίπου 4.000 προσφυγόπουλα

Γράφτηκε από την
Εκτός σχολείων παραμένουν περίπου 4.000 προσφυγόπουλα

Πρόκειται για παιδιά διαφόρων ηλικιών (νήπια, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου).

Εκτός σχολείων θα συνεχίσουν να παραμένουν για άγνωστο χρονικό διάστημα περίπου 4.000 παιδιά οικογενειών που φιλοξενούνται σε δομές προσφύγων ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για παιδιά διαφόρων ηλικιών (νήπια, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου) οι οικογένειες των οποίων διαμένουν στον Ελαιώνα Αττικής αλλά και στις υπόλοιπες 30 δομές φιλοξενίας που λειτουργούν υπό μορφή καταυλισμού (camps).

Τα παιδιά αυτά εγγράφονται σε δημόσιες σχολικές μονάδες με βάση το προφανές δικαίωμα στην παιδεία, για να ενταχθούν σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για να αξιοποιούν τον χρόνο παραμονής τους στους καταυλισμούς μέχρι να κριθούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει οι οικογένειές τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις φοιτούν σε γειτνιάζουσες με τους καταυλισμούς σχολικές μονάδες, αλλά συχνότατα μοιράζονται σε πολλά διαφορετικά σχολεία, ώστε να υπάρχει κατανομή των «βαρών» που δημιουργούν η ανάγκη της ένταξής τους, καθώς καλούνται να καλύψουν μεγάλα κενά σε επίπεδο γλωσσικό και μαθησιακό. Για την ανάγκη διαμοιρασμού τους σε πολλές σχολικές μονάδες έχουν μιλήσει και πολιτικοί παράγοντες όπως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέθεταν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να οργανώνει εκείνος την μεταφορά τους με πούλμαν, δίνοντάς σε αυτόν τα σχετικά κονδύλια. Όμως, φέτος, τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε τελική συμφωνία για το πώς θα οργανωθούν αυτές οι μεταφορές. Έτσι, περίπου 200 παιδιά στον Ελαιώνα, δεν έχουν ακόμη βρει το δρόμο για το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί ακόμη τα περιμένουν στις σχολικές μονάδες που έχουν εγγραφεί καθώς φοιτούσαν από τα προηγούμενα χρόνια. Για το θέμα έγινε στα τέλη Αυγούστου συνάντηση ανάμεσα σε αρμοδίους των υπουργείων και αναμένεται να επαναληφθεί στο επόμενο διάστημα μήπως και βρεθεί λύση.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER