Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 19:05

Προς νέα αναθεώρηση ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας - Αυστηροποιούνται οι ποινές

Γράφτηκε από την
Προς νέα αναθεώρηση ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας - Αυστηροποιούνται οι ποινές

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα πέσουν στο τραπέζι.

Σε μια νέα αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τις επικίνδυνες παραβάσεις που θεωρούνται ως αίτιο πολλών θανατηφόρων τροχαίων προσανατολίζεται το υπουργείο Μεταφορών.
Στις αλλαγές που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι θα είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθεί και η αύξηση των προστίμων για τις επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ, κλπ)..

Βέβαιο, πάντως, θεωρείται ότι ο νέος ΚΟΚ θα έχει ρυθμίσεις για την κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως λέγονται τα ηλεκτρικα πατίνια, ενώ θα ενταχθούν και διατάξεις που θα προωθούν τις ήπιες μορφές μετακίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε καταρτίσει σχέδιο νόμου για την κυκλοφορία των πατινιών, στο οποίο προβλέπονταν όρια ηλικίας, ειδικά σήματα, ποινές αλλά και η υποχρεωτική χρήση κράνους χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε νομοθέτηση.

Την ένταξη στον ΚΟΚ διατάξεων για τις ήπιες μορφές μετακίνησης προανήγγειλε το υπουργείο και με την ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την ευρωπαική εβδομάδα κινητικότητας, η οποία θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου οπότε και θα κορυφωθεί με την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». Σύνθημα της διοργάνωσης για φέτος είναι «Ας περπατήσουμε όλοι μαζί!» (Walk with us!)». Το απόγευμα της επόμενης Κυριακής – ημέρας χωρίς αυτοκίνητο – οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα είναι δωρεάν στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο ωστόσο δε θα ισχύσει στην Αθήνα.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER