Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 09:34

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο στην Καλαμάτα

 

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται αύριο 2 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ κατά του πολυνομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση των σωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ. Στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιείται η συγκέντρωση του Κέντρου.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις κατά του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, σημειώνει: “Δημιουργεί κινδύνους και απειλές αποδυνάμωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφού ευνοεί μονομερώς την εργοδοτική πλευρά στα θέματα της διαιτησίας και είναι αδύνατον πια οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν μονομερώς στον Ο.Μ.Ε.Δ. στις περιπτώσεις που αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. Διατηρεί μνημονιακές αντεργατικές ρυθμίσεις, αλλά συμβάλλει στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Καθιστά τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ρυθμιστή του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ. Καταργεί ξανά την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη με έγγραφη ατομική σύμβαση για ημερήσια ή εβδομαδιαία ή 15νθήμερη ή μηνιαία εργασία για ορισμένο ή αόριστο χρόνο”.

Το ΠΑΜΕ παρατηρεί ότι “σε συνέχεια της δίκαιης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, η  κυβέρνηση της Ν.Δ., λίγους μήνες μετά τις εκλογές καταθέτει τη δικιά της ανάπτυξη. Δίνει γη και ύδωρ (ακόμα και τα αρχαία), με μια σειρά μέτρων από κίνητρα για τους όρους δόμησης, για την επιτάχυνση διαδικασιών επενδυτικών πάρκων για τις ειδικές οικονομικές ζώνες, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους εργοδότες ένα εργασιακό κάτεργο για τους εργαζόμενους, αφού σε αυτές δεν θα ισχύει κανένα εργασιακό δικαίωμα. Με τα άρθρα 49, 51 και 52 του πολυνομοσχεδίου - “σκούπα” χτυπά τις κλαδικές συμβάσεις και καταργεί τα σωματεία. Στα άρθρα 49 και 51 προβλέπονται εξαιρέσεις από τις τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ, για επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο άρθρο 50 προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων για κήρυξη της απεργίας. Καταργώντας στην ουσία τα καταστατικά των σωματείων, παρεμποδίζοντας στην ουσία τα μέλη τους να συγκεντρώνονται να συζητούν και να συναποφασίζουν μέσα από διάλογο και αντιπαράθεση. Θέλουν σιγή νεκροταφείου”.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER