Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 18:01

Η Ιεραρχία άναψε το «πράσινο φως» για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Γράφτηκε από την
Η Ιεραρχία άναψε το «πράσινο φως» για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Μόλις 7 μητροπολίτες ζήτησαν να μην ληφθεί σήμερα απόφαση, αλλά αυτό να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, άνευ ψηφοφορίας, αποφάσισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ιεραρχών, μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, επικύρωσε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, μόλις 7 μητροπολίτες- οι μητροπολίτες Καρυστίας, Ηλείας, Δρυϊνουπόλεως, Καισαριανής, Μεσογαίας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Κυθήρων- ζήτησαν να μην ληφθεί σήμερα απόφαση, αλλά αυτό να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν συμφώνησε και έδωσε το «πράσινο φως» στον Αρχιεπίσκοπο να προχωρήσει όπως ο ίδιος νομίζει και όποτε νομίζει στη μνημόνευση του νέου προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κ. Επιφανίου.

Πηγές αναφέρουν ότι μία πολύ καλή συγκυρία για την επίσημη «μνημόνευση» αποτελεί η επικείμενη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα. Ίδωμεν…

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία τα γεγονότα στη βορειοανατολική Συρία και εύχεται και προσεύχεται για την κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή της ανθρωπιστικής τραγωδίας και την επικράτηση της ειρήνης.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και όλους τους Ιεράρχες, οι οποίοι σήμερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «υποστήριξαν τη θέση και ακολούθησαν τις κανονικές και ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μας, σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Επιφάνιος σημειώνει ότι «την Ελλάδα και την Ουκρανία, τους δύο λαούς μας, συνδέουν λαμπρές σελίδες ιστορίας, φιλίας και συνεργασίας. Η καθιέρωση μιας πλήρους ευχαριστιακής ενότητας και επίσημης σχέσης μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών της Ελλάδας και της Ουκρανίας αποτελεί μία ακόμη σελίδα που θα μνημειωθεί για πάντα στην ιστορία μας και στις καρδιές μας!Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα έχω την χαρά να επισκεφθώ την Αθήνα, όσους βρίσκονται μέσα στην καρδιά μου, και να εκφράσω προσωπικά τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού μας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους αδελφούς ιεράρχες και το πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER