Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 09:00

Αντικαπνιστικός νόμος: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους καπνιστές

Γράφτηκε από την
Αντικαπνιστικός νόμος: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους καπνιστές

Ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει για τους παραβάτες ο νέος αντικαπνιστικός νόμος που παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την ώρα που οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν σε καπνιστή και ιδιοκτήτη καταστήματος στη Λαμία, σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η τηλεφωνική γραμμή 1142 όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για το τι προβλέπει η νομοθεσία.

Παράλληλα, στην γραμμή ο καθένας μπορεί να αναφέρει περιστατικά παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

Αντικαπνιστικός νόμος: Τα πρόστιμα για τους καπνιστές:

Οπως προαναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος -που βασίζεται σε 4 άξονες- γνωστοποιήθηκαν και τα πρόστιμα για τους καπνιστές, τα οποία ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν έως τις 3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων.
-200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
-200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών.
-100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
-1500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 ευρώ για τον οδηγό).

Πηγή: iefimerida


NEWSLETTER