Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 19:36

Απάντηση δικηγόρου Μαρίστας Ορφανού για την υπόθεση του 5G στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Απάντηση δικηγόρου Μαρίστας Ορφανού για την υπόθεση του 5G στην Καλαμάτα

 

Απαντητική επιστολή στο ρεπορτάζ της “Ε” και σε αντίστοιχο άρθρο του συντάκτη Θανάση Λαγού, για τη συνεδρίαση, κατά την οποία αποφασίστηκε η διακοπή της σύμβασης για το δίκτυο 5G απέστειλε η δικηγόρος Μαρίστα Ορφανού, εκπροσωπώντας “πολίτες που δηλώνουν αντίθετοι στην πειραματική εφαρμογή της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στην πόλη της Καλαμάτας”.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καλαμάτας υπερψήφισαν στις 2/12/2019 τη διακοπή τού από 18/2/2019 πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής της 5g τεχνολογίας στην πόλη, ανταποκρινόμενοι με πλήρη ευσυνειδησία στο καθήκον που έχουν ως αιρετοί, να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δημοτών τους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θεμελίωσαν, τεκμηρίωσαν και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω σε αντικειμενικά στοιχεία, όπως την ετεροβαρή, ασαφή, χωρίς εγγυήσεις, πρόχειρη, χωρίς όρους ασφαλείας και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση από 8/2/2019 σύμβαση του δήμου με τη Wind. Μια σύμβαση, δυνάμει της οποίας, η πόλη κατέστη πόλη πειραματικής εφαρμογής της εν λόγω τεχνολογίας, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των δημοτών και επομένως χωρίς κανένα νόμιμο έρεισμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τους επίσης την ανυπαρξία, έως ώρα, πιστοποίησης του προϊόντος από επίσημο επιστημονικό φορέα αλλά και τις εύλογες ανησυχίες πολλών χωρών της Ευρώπης αλλά και διεθνώς και την απόφαση αυτών να αναβάλουν την πιλοτική εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας. Για αυτούς τους λόγους αποφάσισαν ότι αυτά που διακυβεύονται είναι σημαντικότερα, ενώ το όφελος μηδαμινό και σε καμιά περίπτωση δεν πήραν την απόφαση αυτή υιοθετώντας φόβους στείρωσης και υπογεννητικότητας του πληθυσμού, όπως η εφημερίδα σας δημοσίευσε.

Από την πλευρά δημοτών της Καλαμάτας, όπως εκπροσωπήθηκαν νομίμως τη 2η/12/2019 και θεμελίωσαν τους ισχυρισμούς τους, τόσο στην χωρίς εγγυήσεις και επιστημονική τεκμηρίωση και πιστοποίηση σύμβαση, δυνάμει της οποίας και χωρίς ουδέποτε να συναινέσουν, υπεβλήθησαν σε καθεστώς πειραματικής εφαρμογής, αλλά και σε επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διατυπώνουν πολύπλευρες ανησυχίες. Αυτά σκοπίμως και παραπλανητικώς καθ’ ολοκληρίαν αποσιωπήσατε. Για ποίο λόγο; Η δημοσιογραφία έχοντας τη δύναμη αλλά και το ηθικό βάρος να απευθύνεται σε πλήθος κόσμου και να το επηρεάζει, οφείλει να ασκείται με ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα. Πράγματι, οι “σειρήνες”είναι πολλές, αλλά δεν πρέπει να φοβίζουν και να αποτελούν εμπόδια στην αναζήτηση της αλήθειας. Η έγκριτη, πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση του κόσμου, μέσα από την κριτική ματιά του έμπειρου δημοσιογράφου είναι πολύτιμη, για το κοινό καλό και για το λόγο αυτό και η εφημερίδα σας οφείλει, ως μια εφημερίδα με κύρος και συνέπεια απέναντι στον αναγνώστη, τον οποίο αντιμετωπίζει πάντοτε με σεβασμό, να ανασκευάσει τα όσα αβάσιμα δημοσιεύθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι θέλουμε νέες τεχνολογίες φιλικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο αλλά σε σαφή και ασφαλή πλαίσια, αν θέλουμε να είμαστε σύγχρονοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η νόμιμη εκπρόσωπος πολιτών που δηλώνουν αντίθετοι στην πειραματική εφαρμογή της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στην πόλη της Καλαμάτας

Μαρίστα Ορφανού”

(* Η φωτογραφία από πρόσφατη διαμαρτυρία πολιτών στο δημαρχείο Καλαμάτας)


NEWSLETTER