Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 17:09

Φορτηγά με ξένες πινακίδες εντοπίστηκαν στην Ιόνια Οδό με "πειραγμένους" ταχογράφους

Γράφτηκε από την
Φορτηγά με ξένες πινακίδες εντοπίστηκαν στην Ιόνια Οδό με "πειραγμένους" ταχογράφους

 

Mηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, σε δύο φορτηγά οχήματα, που έφεραν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, οι οποίοι πραγματοποιούν συστηματικούς και στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους για το ζήτημα.

Ειδικότερα, έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους στα ανωτέρω οχήματα, εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, που στο μεν ένα φορτηγό γινόταν με τη χρήση μαγνήτη και στο δε δεύτερο, με τη χρήση τηλεχειριστηρίου, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος, αναφορικά με την δραστηριότητά του. Δηλαδή, οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Κατόπιν επιστάμενης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου, διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη συνδεσμολογία, όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας, τον κόφτη του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων, του abs και retarder, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των άλλων οδηγών. Τα οχήματα, μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίηση τους μέχρι αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου.

Στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των δύο οχημάτων, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER