Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 12:00

Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά με κατεύθυνση τον Βορρά οι πρόσφυγες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά με κατεύθυνση τον Βορρά οι πρόσφυγες

Μαζικά αποχωρούν από τον Πειραιά οι 2.500 Σύριοι πρόσφυγες που έφθασαν στις εννέα η ώρα το πρωί στην προβλήτα Ε1 με το πλοίο «Ελευθέριο Βενιζέλος».

Χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, φεύγουν με απώτερο στόχο να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν ερμητικά τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Διανύοντας με τα πόδια οι περισσότεροι τα 3,5 χλμ. που απέχει η προβλήτα Ε1 από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αποτυπώνουν μια εικόνα ξένη προς την καθημερινότητα του Πειραιά. Αποτυπώνουν μια εικόνα πολέμου.

Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονται και στα γειτονικά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα. Στη συνέχεια συνεχίζουν την πορεία τους... 

Τζανέτος Φιλιππάκος: "Εχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις μέσα σε 5 ημέρες και η Ευρώπη 8.000 σε 4 χρόνια"

«Έχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών μέσα σε 5 ημέρες και αυτό είναι άθλος, αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη έχει ταυτοποιήσει 8.000 άτομα σε 4 χρόνια» τονίζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Έστειλα με δική μου πρωτοβουλία στα νησιά, που δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, την κ.Τσιριγώτη από την Αστυνομία και τον προσωπικό συνεργάτη μου που μιλάει αραβικά, για να βοηθήσουν, όσο είναι εφικτό, στην προσπάθεια που γίνεται. Εχουν κάνει και οι δύο εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, εδικά δε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες».

Όσον αφορά στην πρωινή άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μετέφερε 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία, ο κ.Φιλιπππάκος επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ολα έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο από την αρχή να φτάσει στον Πειραιά. Ο,τι άλλο λέγεται και γράφεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ηταν δική μου πρόταση προς τη κυβέρνηση, η μεταφορά των προσφύγων με πλοίο».

Ο κ.Φιλιππάκος υπογραμμίζει ακόμα ότι «το 99% των προσφύγων που επέβαιναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι από τη Συρία και έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαμείνουν σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα».

Σχετικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, να αγοραστούν με έξοδα της Περιφέρειας οι επιπλέον ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρειάζονται για την ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι έχει καλέσει σήμερα στο γραφείο του αρμοδίους για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χατζημάρκος -στο πλαίσιο των προτάσεών του για την ταυτοποίηση των παρατύπως εισερχομένων στα νησιά ευθύνης του- πρότεινε να αγορασθούν με δαπάνη της Περιφέρειας και να διασπαρούν στα νησιά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκειμένου να προχωρά με μεγαλύτερες ταχύτητες η διαδικασία της ταυτοποίησης, καθώς αναμένονται συνεχείς μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER