Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2015 11:21

Μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να ταξιδέψουν προς Ιταλία, μέσω του λιμανιού της Πάτρας

Γράφτηκε από την
Μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να ταξιδέψουν προς Ιταλία, μέσω του λιμανιού της Πάτρας

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να ταξιδέψουν προς Ιταλία, μέσω του λιμανιού της Πάτρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την διάρκεια των ελέγχων διαβατηρίων που πραγματοποιούνται στο λιμάνι της Πάτρας συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο 10 υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπάθησαν να πάνε στην Ιταλία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 είχαν συλληφθεί στο λιμάνι περισσότεροι από 60 μετανάστες, που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι η πτώση αυτή οφείλεται,κυρίως,στα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο λιμάνι.Ειδικότερα, οι δεκάδες συλλήψεις αλλοδαπών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν γίνει όλο τον προηγούμενο καιρό, φαίνεται πως αποθάρρυναν πολλούς από τους μετανάστες, που θα ήθελαν να πάνε προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, μέσω του λιμανιού της Πάτρας, δαπανώντας ακόμα και 1.200 ευρώ για να αγοράσουν ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο. Έτσι λοιπόν μπροστά στο ενδεχόμενο της σύλληψης επιλέγουν να αλλάξουν προορισμό προς τα βόρεια σύνορα. Παράλληλα,με βάση τα υπηρεσιακά σημειώματα που λαμβάνουν οι μετανάστες όταν ταυτοποιούνται, δεν τους επιτρέπεται να βρίσκονται σε συγκεκριμένους νομούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Αχαΐα.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι συνεχείς οι έλεγχοι της Αστυνομίας στις εθνικές οδούς Πατρών - Αθηνών και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό οχημάτων που είναι πιθανόν να μεταφέρουν μετανάστες με τελικό προορισμό κάποια απομακρυσμένη ακτή της Δυτικής Ελλάδας, όπου διακινητές αναλαμβάνουν την μεταφορά αλλοδαπών, μέσω θαλάσσης, προς την Ιταλία.

4.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει σήμερα στην Αυστρία από την Ουγγαρία

Σε περίπου 4.000 ανήλθαν οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα αυστριακά σύνορα με λεωφορεία από την Ουγγαρία, ενώ ακολουθούν ακόμη πολλοί, ανακοίνωσε πριν από λίγο η αυστριακή αστυνομία.

"Υπολογίζουμε ότι περίπου 4.000 έχουν φτάσει --και δεν νομίζω ότι φτάσαμε στο τέλος", δήλωσε ο Χέλμουτ Μπάρμπαν, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Μπούργκενλαντ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από αυτούς συνέχισαν το ταξίδι τους.

"Οι αριθμοί μπορεί να υπερδιπλασιαστούν, αν όχι να αυξηθούν και περισσότερο από αυτό", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Ρόιτερς.

Τώρα λειτουργεί μια έκτακτη σιδηροδρομική υπηρεσία για τη μεταφορά με το τρένο των προσφύγων από τα αυστριακά σύνορα στην Βιένη, ενώ δρομολόγια πραγματοποιούν προς την αυστριακή πρωτεύουσα από την αυστριακή μεθόριο με την Ουγγαρία και 20 λεωφορεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER