Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 10:17

Από τα πιο κοντινά και τουριστικά νησιά του Αιγαίου θα ξεκινήσει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Γράφτηκε από την
Από τα πιο κοντινά και τουριστικά νησιά του Αιγαίου θα ξεκινήσει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Από τα πιο κοντινά και πιο τουριστικά νησιά αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει καθώς από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει, βάση μνημονίου, να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στην πρώτη παρτίδα νησιών  προκειμένου να συνεχισθεί τον Ιούνιο του 2016 με μια δεύτερη ομάδα νησιών και να ολοκληρωθεί την 1 Ιανουαρίου του 2017 με την τρίτη και τελευταία ομάδα.

Τα νησιά των Κυκλάδων Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύλος θα είναι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών,  στην πρώτη ομάδα όπου ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ θα καταργηθεί άμεσα από την 1η Οκτωβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφων Αλεξιάδη στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν για το σύνολο των νησιών που θα συμμετέχουν στην πρώτη λίστα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως την προσεχή Δευτέρα για την εφαρμογή του μέτρου. Για τα νησιά που τελικά θα επιλεγούν αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν από 5%,9% και 16% σήμερα σε 6%,13% και 23% όπως ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER