Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 12:01

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ

Γράφτηκε από την
Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 230 ευρώ που ήταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο) ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, εφόσον ο φόρος παραμείνει στα περυσινά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί στα 80-85 λεπτά το λίτρο, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οπότε η τιμή διαμορφώθηκε στο 1-1,1 ευρώ καθώς στο μεσοδιάστημα υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η περαιτέρω μείωση του φόρου σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΠΕΚ θα οδηγήσει τη λιανική τιμή στα 60 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ακόμη ότι η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει τον περιορισμό κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα και με την κλιματική ζώνη κάθε περιοχής.

Στην επιστολή της η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων (πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης) "με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων".

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

Μείωση του φόρου ζητά και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος

Τη μείωση του Ειδικου Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζήτησε σήμερα και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση "να τηρήσει την εξαγγελία που έγινε τον Ιούλιο, από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 15 Οκτωβρίου".

"Το προηγούμενο μέτρο, αναφέρει, επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον".

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER