Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 17:27

Οκτώ στους δέκα Έλληνες που αυτοκτονούν είναι άνδρες

Γράφτηκε από την
Οκτώ στους δέκα Έλληνες που αυτοκτονούν είναι άνδρες

Η αυτοκτονία στην Ελλάδα είναι γένους... αρσενικού δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφει η Εταιρία Προληπτικής Ιατρικής από το 2001 έως το 2012.

 

Οι άνδρες στην Ελλάδα είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο προβαίνουν στην πράξη της αυτοκτονίας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εταιρίας Προληπτικής Ιατρικής που θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο πλαίσιο του συνεδρίου Προληπτικής Ψυχιατρικής το οποίο πραγματοποιείται από αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Από τις 4.641 αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στην χώρα μας από το 2001 μέχρι και το 2012 αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες. Συγκεκριμένα, οι αυτοκτονίες στους άρρενες ήταν 3.840 (82,7% του συνόλου), ενώ οι αυτοκτονίες γυναικών ήταν σημαντικά λιγότερες (801 σε απόλυτο αριθμό ή 17,3% του συνόλου).

Το θέμα των αυτοκτονιών και η συσχέτισή τους με την τελευταία τριετία της οικονομικής κρίσης, καθώς και ο ρόλος των δομών ψυχικής υγείας στην πρόληψη ψυχικών νόσων θα συζητηθούν εκτενώς στο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής (www.preventive-psychiatry2015.com) υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γιώργου Χριστοδούλου, Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής  Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Θα γίνει επίσης αναφορά  στα  ψυχιατρικά προβλήματα που συναρτώνται με την προσφυγιά και την μετανάστευση και  στον προγραμματισμό για την οργάνωση ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Παράλληλα διοργανώνεται συμπόσιο που αναφέρεται στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που φέτος είναι «Η αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία».

Το Συνέδριο έχει και ένα σκέλος που αναφέρεται σε προβλήματα Ψυχικής Υγείας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Διακεκριμένοι ομιλητές από τις χώρες αυτές θα αναφερθούν στα προβλήματα αυτά των γειτονικών μας χωρών. Με  κεντρική ομιλήτρια την Ακαδημαϊκό Dusica Lecic-Tosevski .

Η είσοδος για το κοινό και η παρακολούθηση του συνεδρίου έχει καθοριστεί στο ποσό των 50 ευρώ. Η παρακολούθηση της τελετής ενάρξεως που θα γίνει αύριο Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις 7.00 μμ θα είναι δωρεάν (περιλαμβάνεται και συναυλία εγχόρδων από κουαρτέτο που παραχωρήθηκε ευγενώς απο τον Δήμο Αθηναίων).

Κατά την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου (Κυριακή, 15 Νοεμβρίου) από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2.00 μμ θα γίνει προβολή και σχολιασμός της κινηματογραφικής ταινίας του Κριστόφ Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα». Σχολιαστές θα ειναι ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης, ο καθηγητής Νίκος Τζαβάρας και η ψυχίατρος Χρυσή Γιαννουλακη. Η είσοδος για την προβολή της ταινίας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER