Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 20:54

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν επιβάλλει την άποψή της "με τον βούρδουλα ή τη βία"

Γράφτηκε από την
Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν επιβάλλει την άποψή της "με τον βούρδουλα ή τη βία"

Την θέση της Εκκλησίας για την καύση των νεκρών, εξέφρασε με ηρεμία, αλλά εμφανώς ενοχλημένος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην επιλογή και την ευθύνη των πράξεων του, ενώ ξεκαθάρισε πως η Εκκλησία, δεν επιδιώκει να επιβάλλει την άποψή της, «με τον βούρδουλα ή τη βία». Ειδικότερα, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η Εκκλησία, δεν είναι χωροφύλακας, είναι πατέρας, είναι η μάνα, έχει ένα τρόπο ζωής, παράδοση διδασκαλία, λέει αυτό είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει χωροφύλακας και να πάρει το βούρδουλα και με την βία να φέρει, να επιβάλει κάτι, γιατί είναι έξω από την διδασκαλία της. Ο ίδιος ο Χριστός μας είπε όποιος θέλει να έρθει κοντά μου, ας έρθει.

Αυτή είναι η αρχή. Αλλά επειδή, πολλά μας πληγώνουν από διάφορες προχειρότητες σε αυτό τον τόπο και γι αυτό, λόγω έλλειψης σοβαρότητας και συνέσεως, έχουμε φτάσει εδώ αυτό τον τόπο, εμείς θα μείνουμε στις αρχές μας και θα υποστηρίξουμε αυτό που λέει η Εκκλησία».

Ο κ. Ιερώνυμος κατηγορηματικά τόνισε, πως δεν είναι επιθυμητό να γίνει «ανάμειξη» αποτεφρωτηρίων και χριστιανικών κοιμητηρίων. Παράλληλα, προέτρεψε τους δημάρχους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε λειτουργία αποτεφρωτηρίων, να αναζητήσουν άλλες εκτάσεις και χωράφια μακριά από τα κοιμητήρια.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, θα βρίσκεται και αύριο στα Ιωάννινα, για να επισκεφθεί μοναστήρια της περιοχής, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί για τους αγιογράφους της Βοιωτίας του 16ου και 17ου αιώνα, καθώς ορισμένοι από αυτού, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, σε μοναστήρια του Νησιού, της Κράψης και της Κληματιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER