Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 17:50

Αγρότες: Παραμένουμε μέχρι τέλους στα μπλόκα - Δεν πάμε στην συνάντηση με Τσίπρα

Γράφτηκε από την
Αγρότες: Παραμένουμε μέχρι τέλους στα μπλόκα - Δεν πάμε στην συνάντηση με Τσίπρα

Ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό για να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό - Προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων από τις 6 σήμερα το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Την κλιμάκωση των αγώνων τους με αποκλεισμούς δρόμων για περισσότερες από δύο ώρες αποφάσισαν οι αγρότες από όλη την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των διασκέψεων σε Θεσσαλονίκη και Νίκαια, το μεσημέρι της Τρίτης. 

Επιχειρώντας μάλιστα να αποσαφηνίσουν τη θέση τους αναφορικά με την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, οι αγρότες έθεσαν ως προϋπόθεση την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό προκειμένου να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση τόσο για τα θέματα αυτά όσο και για το κόστος παραγωγής. Ζήτησαν μάλιστα να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica 2016.

Για σήμερα μάλιστα ανακοίνωσαν αποκλεισμούς δρόμων για τρεις ώρες από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ. 

Ακόμα πιο σκληρή στάση κρατούν οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι ανακοίνωσαν εξάωρους αποκλεισμούς σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία. 1«Στη σύσκεψη στη Νίκαια τα μπλόκα αποφασίσαμε να δυναμώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με περισσότερους και πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων και λιμανιών», τόνισε στο protothema.gr ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης. «Εάν πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό η κυβέρνηση, τότε θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό. «Θα είναι από τέσσερις έως έξι ώρες και θα ορίσουν τα μπλόκα κατά τόπους με στόχο να υπάρξει μία συνεννόηση ως προς τις ώρες των αποκλεισμών», σημείωσε σχετικά. 

Ο εκπρόσωπος των αγροτών των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, είπε ότι οι αγρότες δεν βιάζονται να αποχωρήσουν από τα «αγωνιστικά» μέτωπα, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ' αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Δεν είμαστε εργατοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως επεσήμαναν οι αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους. Στις προθέσεις τους είναι το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού να αυξηθεί σε εξάωρα ημερησίως, σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών μπλόκων, ενώ θα προσπαθήσουν οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα.

Οι αγρότες επιδιώκουν πέρα από την κλιμάκωση, τον συντονισμό και με άλλες κοινωνικές δυνάμεις στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν δυναμικά και σε ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως η γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Οι αγρότες που συμμετείχαν σήμερα στη σύσκεψη της Νίκαιας θα απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής και στα άλλα μπλόκα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του αγώνα, στη βάση όμως του πλαισίου των αιτημάτων που έχει ήδη καθορίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Ασκήσεις... ψυχραιμίας στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ασκήσεις ψυχραιμίας, καθώς διαρρέουν ότι οι κινητοποιήσεις τους ανησυχούν αλλά δεν τους τρομάζουν, και ότι σε κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστούν με διάλογο αφού όπως σημειώνουν «εμείς δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τα ΜΑΤ, ούτε να ξεφουσκώσουμε τα λάστιχα». Όπως λένε ορισμένα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί από το καλοκαίρι και αποτελούν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και επισημαίνουν ότι δίχως την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αγροτικός τομέας.  

Στη μάχη της προπαγάνδας, ήδη επικαλούνται ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρωτοστατούν προέρχονται από τη ΝΔ και το ΚΚΕ και υπάρχει και έντονο ακροδεξιό στοιχείο.  

Το Μαξίμου καταφεύγει όμως και σε άλλα μέσα όπως η προειδοποίηση για επανέλεγχο των κοινωνικών επιδοτήσεων - ενισχύσεων που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και θα αναδείξει πολλούς ωφελημένους. Επίσης η κυβέρνηση μιλά ξανά για διαχωρισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών από όσους ασκούν συμπληρωματικά την αγροτική απασχόληση. 

Ενώ είναι δεδομένο ότι ΝΔ και ΚΚΕ που διατηρούν δυνάμεις στον αγροτικό χώρο υποθάλπτουν τις κινητοποιήσεις είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ανατροπών που θα φέρουν τα μέτρα εφόσον επιβληθούν στον αγροτικό χώρο. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την φορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ξεκληρίζουν την μικρή αγροτική παραγωγή και ευνοούν τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου δίχως εισόδημα. 

Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει διαζύγιο από τους αγρότες, μία κρίσιμη κοινωνική μάζα που συνέβαλε στην επικράτησή της, κάτι που το Μαξίμου ακόμη δεν έχει αντιληφθεί. 

Περισσότερα στο protothema.gr


NEWSLETTER