Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 23:19

Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε η πορεία Πάτρας - Αθήνας κατά της ανεργίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε η πορεία Πάτρας - Αθήνας κατά της ανεργίας

"Πάτρα - Αθήνα είναι μόνο η αρχή". Αυτό φώναξαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι της πλατείας Συντάγματος, που έφτασαν από νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα έπειτα από οκτώ ημέρες και 220 χιλιόμετρα περπάτημα.

Αίτημά τους να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, δήμους, σχολεία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης «ολοκληρώθηκε σήμερα μια μορφή αγώνα, μια απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας να κάνουμε πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα για το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, το θέμα της ανεργίας. Θέλουμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων. Δεν τερματίσαμε όμως εδώ, διότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» είπε και τόνισε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για επερχόμενες απεργίες έως ότου «υλοποιηθούν αυτά που ζητάμε. Παραδώσαμε στην αντιπρόεδρο της Βουλής και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας με την απαίτηση να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους, στην υγεία, την παιδεία και σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζομένους».

Ο κ. Πελετίδης επεσήμανε ότι «μόνο το ΚΚΕ έχει αποδεχτεί τις θέσεις μας και τις καταθέτει ως πρόταση στο Κοινοβούλιο για να γίνει νόμος», ενώ στην ομιλία του ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι «περπατήσαμε τόσα χιλιόμετρα για να ακουστεί η φωνή της νεολαίας. Αποδείξαμε ότι η Πάτρα μπήκε μπροστά γιατί αυτή η κινητοποίηση δεν την αγκάλιασε μόνο τους πολίτες της Πάτρας, αλλά όλους τους Έλληνες. Από όπου περάσαμε η συμμετοχή του κόσμου ήταν τεράστια. Είναι δεκάδες τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι, οι φορείς που ενώθηκαν μαζί μας. Μας δεσμεύει αυτή η ανταπόκριση. Οι άνεργοι δεν χρειάζονται αισθήματα συμπάθειας, αλλά έργα. Δεν θεωρούμε λύση προγράμματα του ΟΑΕΔ ή τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» συμπλήρωσε θίγοντας το ζήτημα της ανεργίας.

Στην συγκέντρωση παρών ήταν κι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνοδευόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, και υπογράμμισε ότι «αυτή η συγκέντρωση εδώ στο Σύνταγμα δεν είναι το τέλος της μεγάλης πορείας που είχε αρχή την Πάτρα. Είναι το ξεκίνημα νέων μεγάλων δυναμικών αγώνων από δω και μπρος ενάντια στην ανεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με δικαιώματα για προστασία των ανέργων, για ανατροπή συνολικά όλης της αντιλαϊκής πολιτικής».

Περισσότερο αποφασισμένοι παρά κουρασμένοι δήλωναν οι περισσότεροι διαδηλωτές που η πορεία των 220 χιλιομέτρων τους πείσμωσε, όπως έλεγαν.

«Η ανεργία δεν αφορά μόνο την Πάτρα, ούτε μόνο την Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνω» δήλωσε η εκπρόσωπος των εργαζομένων σχολικών φυλάκων, Φρόσω Ανδριανοπούλου. Στις οκτώ ημέρες της πορείας, οι διαδηλωτές έκαναν στάσεις κάθε τρεις ώρες για ξεκούραση, ενώ διανυκτέρευσαν επτά νύχτες σε αθλητικούς χώρους, στάδια.

Λίγο πριν επιστρέψουν στην Πάτρα οι συγκεντρωμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πάτρας, αλλά και την συναυλία του πανελλήνιου μουσικού συλλόγου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια  

0 # Σπύρος Ταμπ 11-04-2016 07:06
[...]Πριν από λίγο παραδώσαμε στις κοινοβουλευτικέ ς ομάδες των κομμάτων της Βουλής, (εκτός φυσικά από την εγκληματική - φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής) την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας και την απαίτηση να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στην Υγεία, Παιδεία κλπ και να παρθούν μέτρα που θα προστατεύουν τους Άνεργους και τις οικογένειές τους.

Στη σύντομη παρουσία μας στη Βουλή, πήραμε και μια γεύση. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, το είπε ξεκάθαρα: "Η αγάπη μας είναι μεγάλη για τους άνεργους, αλλά οι ισχυροί έχουν άλλα αποφασίσει". Και αναρωτιέται κανείς: Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και το κοινοβούλιο είναι ουδέτερος όρος;

Είπε ότι "η κοινωνία μας είναι ταξική" και είναι αλήθεια. Η κοινωνία μας είναι ταξική. Σε ποιο μετερίζι όμως στέκονται και τί λένε; ότι θα είναι με τους ισχυρούς, δηλαδή με αυτούς που παίρνουν τον ιδρώτα των εργαζομένων. Άρα πήραν θέση.[...]
www.youtube.com/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER