Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 12:14

Ρέγκλινγκ: "Eξοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2017"

Γράφτηκε από την
Ρέγκλινγκ: "Eξοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2017"

Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2017 και τέλος του προγράμματος και της χρηματοδότησης από το ESM στα μέσα του 2018 βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.

Με τη βοήθεια των κεφαλαίων με πολύ χαμηλά επιτόκια που χορηγούν ο EFSF και ο ESM, η Ελλάδα πρέπει έως το 2018 να είναι σε καλό δρόμο και να μην χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, τονίζει σε συνέντευξή του στα «Νέα» και προσθέτει ότι χάρη στη φθηνή χρηματοδότηση η εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ.

Εξηγεί ότι δύο «επώδυνες διαδικασίες», η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, «έγιναν και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν», ενώ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει με τα εναπομείναντα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην ενέργεια και στην κοινή ωφέλεια «ώστε να δρέψει τους καρπούς της υψηλότερης ανάπτυξης στο μέλλον». «Αν αυτό συμβεί, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, δεν βλέπω καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα μετά το 2018», συμπληρώνει.

 

Αναφερόμενος στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι αυτός ο στόχος συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. «Το κείμενο είναι πολύ σαφές, αναφέρεται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας δεν προσδιορίζεται σαφώς, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι σημαίνει περισσότερο από έναν χρόνο. Επίσης δεν σημαίνει για πάντα», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «δεν βλέπω να υπάρχει καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου χρόνου».

Ο ίδιος βάζει φρένο και στις προσδοκίες και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους, παραπέμποντας στο τέλος του προγράμματος το 2018 για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER