Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 19:05

Σταθάκης: "11,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην ιδιωτική οικονομία έως τα Χριστούγεννα"

Γράφτηκε από την
Σταθάκης: "11,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην ιδιωτική οικονομία έως τα Χριστούγεννα"

Έως τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, από το ποσόν αυτό, τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και τα 3,5 δισ. θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στον αναπτυξιακό νόμο και σε άλλα προγράμματα.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης επισήμανε ακόμη ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται: την άνοιξη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το χειμωνιάτικο τρίμηνο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους μετά το 2009. Υπάρχουν, μάλιστα, όπως τόνισε, βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία «ανεβάζει ταχύτητα» και μέχρι τον Ιούνιο 2017 θα «τρέχει» με ρυθμό 2,7% σε 12μηνη βάση. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η αισιοδοξία είναι τρεις.

Ο πρώτος, όπως είπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, ως αποτέλεσμα τριών σημαντικών εξελίξεων: α) της αποκατάστασης της ομαλής πρόσβασης των τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω της επιστροφής του waiver μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της δέσμευση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς από την Κεντρική Τράπεζα, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, β) της κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών εντός του χρονικού πλαισίου που είχε τεθεί και με πολύ μικρότερη επιβάρυνση του Δημοσίου από εκείνη που αρχικά είχε προβλεφθεί και γ) της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με παράλληλη υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου υπεράσπισης του κοινωνικού ιστού – πρωτίστως των ασθενέστερων ομάδων. «Το προσεχές διάστημα το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί με ρυθμίσεις εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών» πρόσθεσε.

Δεύτερον, ανέφερε πως οι επιδόσεις του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εξαιρετικές, επιτρέποντας αισιοδοξία για ιδιαίτερα θετική επίδοση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο.

Τρίτον, σημείωσε, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για τη σταδιακή άρση των capital controls και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες κινήσεις, τόσο ως προς τη χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις όσο και σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Σταθάκης στην ίδρυση ταμείου συμμετοχών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, αλλά και στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δημόσιες προμήθειες και την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα, έναρξη λειτουργίας σε τρεις

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Στόχος είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του διοικητικού κόστους, μέσω διαδικασιών αυτοΐδρυσης και αυτοαδειοδότησης των επιχειρήσεων, αρχικά σε τέσσερις μεγάλους κλάδους της οικονομίας. Η ίδρυση επιχείρησης θα είναι εφικτή μέσα σε μία ημέρα και η έναρξη λειτουργίας μέσα σε τρεις.

Κ. Μίχαλος: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υποστηρίζοντας ότι «αν αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια δεν την συνειδητοποιήσει η πολιτική ηγεσία του τόπου, είμαστε καταδικασμένοι όλοι μαζί να αποτύχουμε». Κατά τον ίδιο, «χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συνεργασία και πάνω από όλα δουλειά. Η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως [...] η στήριξη των εξαγωγών στην πράξη και όχι στα λόγια, οι αποικρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κι επιτέλους πρέπει να δοθεί μια λύση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η ανάπτυξη, που αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τη χώρα, δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Δεν θα έρθει από τον ουρανό με εξαγγελίες ή διαβεβαιώσεις όπως αυτές που ακούμε κάθε χρόνο από το βήμα της ΔΕΘ. Η ανάσα που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες δεν θα προκύψουν από θαύμα. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις» κατέληξε.

Δ. Μπακατσέλος: Δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς

Για αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, επισημαίνοντας ότι η αγορά συνθλίβεται ανάμεσα στην υπερφορολόγηση και τα capital controls. «Ειλικρινά πιστεύαμε ότι το κράτος θα έβαζε δημοσιονομική τάξη μειώνοντας σπατάλες και πατάσσοντας την τεράστια φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, για να ακολουθήσει η φοροελάφρυνση και η επάνοδος στην ανάπτυξη. Στην οικονομία δεν υπάρχουν θαύματα. Αυτή ήταν η μόνη λύση». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η χώρα μας εξακολουθεί να χάνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράξει αλλά ποτέ δεν εισέπραξε, και κατατάσσεται στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 εξεταζόμενες χώρες της ΕΕ. Ο κ. Μπακατσέλος παρέθεσε και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΘ, σύμφωνα με τα οποία το 72% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η επιχείρησή τους επηρεάζεται σημαντικά από τα capital controls. Το 52% δήλωσε μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών που φθάνει και το 50%, ενώ το 16% δήλωσε ότι η πτώση στο τζίρο ξεπερνά το 50%. «Αυτή η κατάσταση οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, συρρίκνωση ή μεταφορά στο εξωτερικό» είπε.

Σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο σημείωσε ότι «εκτιμήσεις θέλουν το τζίρο του να φθάνει τα 20 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι απώλειες για το Δημόσιο μόνο από διαφυγόντες έμμεσους φόρους υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ. Αν πιάναμε μόνο τα μισά από αυτά δε θα χρειαζόταν να βάλουμε τον ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε ακόμη δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παλινωδίες και πειραματισμούς. ότι «Είναι ανάγκη η χώρα μας να αρχίσει και πάλι να παράγει [...]Διαφορετικά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο οικονομικός μαρασμός θα οδηγήσει σύντομα σε κοινωνικές ταραχές» κατέληξε.

Κονδύλια 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη σύνδεση έρευνας - επιχειρηματικότητας, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στη ΔΕΘ

"Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα", είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σήμερα, ως κεντρικός ομιλητής, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, σε εκδήλωση με θέμα «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ύφυπουργός συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο χώρο της έκθεσης.

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός σκιαγράφησε το συνολικό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ ως βασικού εργαλείου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. «Στον αντίποδα των πολιτικών υποβάθμισης της εργασίας, που ακολουθήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και οδήγησαν στη μαζική μετανάστευση των υψηλά καταρτισμένων νέων, η ελληνική οικονομία οφείλει να μετασχηματιστεί σε μια οικονομία που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, που αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες των εργαζομένων», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε το πλέγμα δράσεων για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων, που κινούνται σε τρεις άξονες: (α) την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας, (β) τη στήριξη των νέων ερευνητών και ερευνητριών, (γ) τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Στάθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, και ιδιαίτερα στις δράσεις ενίσχυσης των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία: «Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, με τους εξής επιμέρους στόχους: (α) την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, (β) τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, (γ) τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών, (δ) τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Υφυπουργός. Αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένες δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν, όπως η μείζων δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ. Τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό υπηρετούν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και το υπό σύσταση «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους ερευνητές, επιχειρηματίες και φορείς να τροφοδοτήσουν το υπουργείο με ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις.

Το πρωί του Σαββάτου, ο υφυπουργός συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER