Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 18:10

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ και ύφεση 0,3% «βλέπει» αξιωματούχος της ΤτΕ

Γράφτηκε από την
Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ και ύφεση 0,3% «βλέπει» αξιωματούχος της ΤτΕ

Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ) θα επιτύχει η χώρα το 2016, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3%, εκτίμησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, στο περιθώριο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το 2017, σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα, το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά κατά 2,5%- ενισχυόμενο κυρίως από ξένες επενδύσεις-, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης ότι, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από Ευρωπαίους παράγοντες για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, εκτίμησε ότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες από τον Μάιο έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται και η αγορά των repos.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τα κλιμάκια των θεσμών ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και η πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER