Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 16:29

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με άδειες τσέπες

Γράφτηκε από την

Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων δεν έγινε και φτάσαμε σήμερα στο «παρά πέντε» χωρίς να υπάρχει σαφής προϋπολογισμός.

Δύο μήνες πριν την καθολική εφαρμογή σε όλη την χώρα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που έχει μετονομαστεί πλέον σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) υπάρχουν όλες οι καλές προθέσεις από τα συναρμόδια υπουργεία , αλλά λείπει ακόμη ο προϋπολογισμός.

Το προνοιακό βοήθημα που προβλέπεται σταδιακά να ενσωματώσει όλα τα επιμέρους κοινωνικά επιδόματα που δίνονται σήμερα σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σκοντάφτει όπως αποδείχθηκε χθες στην χρηματοδότηση. Με το επίδομα συμπληρώνεται το εισόδημα με 1200 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) μέχρι και 3000 ευρώ το εξάμηνο για οικογένεια με δύο παιδιά ώστε να ξεπεράσουν έστω και οριακά το επίπεδο της φτώχειας. Βασική προϋπόθεση για την χορήγηση του ΚΕΑ είναι το υφιστάμενο εισόδημα του δικαιούχου να μην είναι μεγαλύτερο από το νέο αυτό προνοιακό επίδομα. Υπάρχουν επίσης και μια σειρά από εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για την χορήγησή Ωστόσο το εγχείρημα δύο μήνες πριν την εφαρμογή του φαίνεται ότι πάσχει στο σημείο της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων.

Η αρχική πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου ήταν μια γενικόλογη αναφορά σε αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων ώστε να εξοικονόμηση ποσού 900 εκ ευρώ , προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας.

Παρόλα αυτά η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων δεν έγινε και φτάσαμε σήμερα στο «παρά πέντε» χωρίς να υπάρχει σαφής προϋπολογισμός. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την εξοικονόμηση 760 εκ ευρώ από «αναδιάρθρωση του κοινωνικού χάρτη» χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τον Σεπτέμβριο κατά την πρώτη συνάντηση των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο για το θέμα είχε ανακοινωθεί ότι τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από ανακατανομή δαπανών . Χθες όπως στην πρώτη συζήτηση που έγινε με τους θεσμούς με παρούσα την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Θεανώ Φωτίου τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη βρέθηκαν – θεωρητικά - λίγο παραπάνω από τα μισά χρήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσει ο θεσμός.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου για το συγκεκριμένο επίδομα μπορούν να διατεθούν τα 300 εκ ευρώ που έχουν υπολογιστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμό για την αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για υγεία παιδεία και κοινωνική πρόνοια . Το ποσό αυξάνεται κατά 100 -110 εκ ευρώ φτάνοντας τα 410 εκ ευρώ αν προστεθεί και η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπολογίζει ότι θα έχει το οικονομικό επιτελείο για το 2017 . Ως γνωστό ο στόχος του προγράμματος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο . Η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ είναι ότι το πλεόνασμα θα φτάσει το 1,8 % του ΑΕΠ άρα θα υπάρχει διαθέσιμο ένα 0,05% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτήσει το ΚΕΑ.

Η «τρύπα» σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό προκύπτει από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υπαναχώρησε από το να έχει όφελος 300 εκ ευρώ από την πρώτη και την δεύτερη φάση της αναθεώρηση των ειδικών μισθολογίων . Αποφασίστηκε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την πρώτη και την δεύτερη φάση της επανεξέτασης των μισθολογίων για στρατιωτικούς, αστυνομικούς πυροσβέστες , λιμενικούς ,πανεπιστημιακούς , γιατρούς του ΕΣΥ , δικαστικούς , και υψηλόβαθμο κλήρο να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα.

Πηγή: news247.gr