Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 17:02

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 350 σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων το 2017

Γράφτηκε από την

Την εκτίμησή του ότι το 2017 θα βάλουν λουκέτο περισσότερα από 350 νόμιμα σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που σήμερα ανέρχονται σε 1.300 και το 2011 έφθαναν τα 3.000, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ενώ "η αγορά σταθεροποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, με την αύξηση που σχεδιάζουν οι κυβερνώντες, μας βάζουν και πάλι σε νέες περιπέτειες".

Υπογραμμίζοντας, δε, την έκρηξη λαθρεμπορίου που καταγράφεται ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, που κατά την εκτίμησή του διαμορφώνεται στο 34%, έναντι του 30% σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Ιακώβου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισήμανε, ότι "μπορεί να φτάσουν οι καπνοπώλες να πωλούν λαθραία τσιγάρα. Εκεί μας στρέφουν οι κυβερνώντες με τις αποφάσεις τους". Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού, τόνισε ότι μεταξύ άλλων, κάποιος μπορεί να τα προμηθευτεί σε όλες λαϊκές αγορές, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη περιοχή της Ροτόντα, του Σιδηροδρομικού Σταθμού και σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για το θέμα της λαθροδιακίνησης καπνικών ειδών ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης εκφράζοντας την αγανάκτησή του τόνισε ότι ενώ καθημερινά καλεί στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ακόμη και "τον ίδιο τον στρατηγό", ωστόσο δεν έρχεται κανείς για να επιληφθεί του θέματος και να απομακρύνουν τους διακινητές. "Καταγγέλω ότι δεν έχω τη βούληση να τους απομακρύνουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης, προσθέτοντας μάλιστα, "η κυβέρνηση να περιορίσει το δημόσιο, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, παραχωρήσεις, να βρει άλλους τρόπους να συγκεντρώσει χρήματα. Βάζοντας φόρους δεν θα βρει λεφτά, ούτε από τα τσιγάρα, αλλά ούτε και από τα καύσιμα".

Ο κ. Ιακώβου, από την πλευρά του, σημείωσε για τα λαθραία καπνικά προϊόντα ότι οι ποινές και τα πρόστιμα για τους λαθρεμπόρους που εντοπίζονται είναι πολύ χαμηλά και σημείωσε ότι "δεν θα έπρεπε να είναι 1.500 ευρώ, αλλά 10.500 ευρώ".

Περιορίζεται στο 2,5% το περιθώριο κέρδους

Μιλώντας για τις νέες αυξήσεις στα καπνικά από το 2017, το πακέτο των τσιγάρων θα επιβαρυνθεί από 0,40 έως 0,60 ευρώ και ο φόρος συνολικά θα φτάσει στο 86% , ενώ στον καπνό από το 90% θα αυξηθεί στο 99%.

Την ίδια στιγμή δε, όπως είπε, το περιθώριο κέρδους των καπνοπωλών και περιπτεριούχων, από 3,5%-4% στο πακέτο, θα μειωθεί στο 2,5% και διερωτήθηκε λέγοντας: "πως είναι δυνατόν να αντέξει ένα μαγαζί ότι το 75% του τζίρου του γίνεται από τα τσιγάρα και τον καπνό. Αυτά είναι τα προϊόντα που οδηγούν έναν πολίτη στα μαγαζιά μας".

Ερωτηθείς για το εάν σχεδιάζουν να προβούν σε κάποιες κινητοποιήσεις, ο κ. Ιακώβου επισήμανε ότι "σκεφτόμαστε να κάνουμε διάφορες δράσεις", αλλά όπως πρόσθεσε: "ακόμη και μια μικρότερη αύξηση του ειδικού φόρου στα καπνικά προϊόντα από την κυβέρνηση, θα ληφθεί από πλευράς μας ως μία κίνηση καλής θέλησης". Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι από όλη την αλυσίδα του καπνού, από το χωράφι μέχρι το λιανοπωλητή, εξαρτώνται 60.000 οικογένειες, που παράγουν το 7% του ΑΕΠ, ενώ σημείωσε ότι όπως σε επτά χρόνια η επιβολή οκτώ αυξήσεων φόρου στα καπνικά προϊόντα δεν οδήγησε σε περισσότερα δημόσια έσοδα, "έτσι θα γίνει και αυτήν την φορά".

ΑΠΕ-ΜΠΕ