Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 12:44

Αδεια για λίπανση χωραφιών με απόβλητα ελαιοτριβείων  

Γράφτηκε από την
Αδεια για λίπανση χωραφιών με απόβλητα ελαιοτριβείων  

 

Μετά από 20 χρόνια έρευνας, Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για να δοθεί λύση στη διάθεση των υγρών αποβλήτων των τριφασικών ελαιοτριβείων, με τη… λίπανση χωραφιών.

Κι όμως αυτό αποδεικνύει η πολυετής έρευνα, αφού η ΚΥΑ επιτρέπει τη λίπανση καλλιεργειών ελιάς και άλλων δενδρωδών, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις και την επιτήρηση επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Παναγιώτη Κάτσαρη.

Η έρευνα που οδηγεί σε αυτά τα σημαντικά συμπεράσματα μετά από χρόνια πειραμάτων και ερευνών, έγινε από το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, παράλληλα με το Ινστιτούτο των Χανίων και τον εμπειρογνώμονα στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας Κώστα Χαρτζουλάκη, για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Αποδείχθηκε λοιπόν πως αυτά τα παραπροϊόντα της ελιάς, ο φυσικός χυμός δηλαδή, μπορεί να είναι απόβλητο στους υγρούς αποδέκτες, όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι μικροοργανισμοί, αλλά στο έδαφος, στα χωράφια δηλαδή -σε συγκεκριμένες δοσολογίες- «είναι ένα πλήρες τέλειο οργανικό λίπασμα για την ελαιοκαλλιέργεια και άλλες δενδρώδεις». Και αυτό, γιατί λόγω της ύπαρξης των μικροοργανισμών «αποδομείται ταχύτατα και αποδίδει τα θρεπτικά του στοιχεία στις καλλιέργειες» εξηγεί ο κ. Κάτσαρης. Μάλιστα, ο ελαιώνας του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", πίσω από το παλιό ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα, έχει δεχθεί στο πλαίσιο των πειραματισμών, μέχρι 80 τόνους ανά στρέμμα, «με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να συμβάλει καθοριστικά στη διάθεση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αλλά προφανώς και στη μείωση της όχλησης από τα πυρηνελαιουργεία, λόγω της μείωσης της υγρασίας, αφού σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη «πιθανότατα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωση της όχλησης από τα πυρηνελαιουργεία, αν δεν υπάρχει δύο φάσεων πυρήνας με υψηλά ποσοστά υγρασίας, γιατί το υγρό θα πηγαίνει για πότισμα σε χωράφια και δεν θα φτάνει στις μονάδες». 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη, ήδη έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ελαιοτριβεία των Κυθήρων, λόγω του μεγάλου προβλήματος διάθεσης των υγρών αποβλήτων και το ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Αλλωστε, αυτός ο τρόπος διάθεσης των παραπροϊόντων της ελιάς εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία. Πρέπει να σημειωθεί όμως, πως για τη συγκεκριμένη έρευνα έχουν διατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.


NEWSLETTER