Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 10:37

Η β' αξιολόγηση στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup

Γράφτηκε από την
Η β' αξιολόγηση στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup

Με συγκρατημένες προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα (μεταξύ άλλων θεμάτων) συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.

Και αυτό γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (με συνέντευξή του στη «Realnews»).

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει -όπως από χθες είχε σημειώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ του- είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Καθώς όμως το δημοσιονομικό μίγμα είναι στο πυρήνα της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποπέσει σε «χονδροειδή λάθη» σε σειρά οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Πολύ χαρακτηριστική, επ’ αυτού, ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι το ΔΝΤ «διατύπωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε, «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».

Πολιτική συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης αναζητούν οι υπ. Οικονομικών στο αποψινό Eurogroup

Την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να καταγράψουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν διεξόδους για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό ζήτημα είναι το τρίτο προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση.

Μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στο αποψινό Eurogroup θα αναζητηθεί μία πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες θα επέτρεπαν στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν με «εποικοδομητικό» τρόπο την αξιολόγηση. Στην «ευκταία» περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και επιστρέψουν οι θεσμοί σύντομα στην Αθήνα, τα τεχνικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσουν γρήγορα, διαβεβαιώνουν πηγές της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στην κοινή θέση τους, ζητώντας από την Αθήνα προνομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, μια συνάντηση από την οποία οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κριθούν πολλά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER