Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 22:29

Θεσσαλονίκη: Προ των πυλών χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας η χώρα μας

Γράφτηκε από την
Θεσσαλονίκη: Προ των πυλών χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας η χώρα μας

Τη δημιουργία κοινής εταιρείας (joint venture) -αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζονται- «δουλεύουν» εντατικά προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τον Μάιο του 2018, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ΑΕ και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο να φτιάξουν τον Κεντρικό Αντισυμβαλλόμενο, ο οποίος στην συνέχεια θα δημιουργήσει και το μοντέλο της «αγοράς στόχου» (target model) για τη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας στη χώρα μας.

Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας από το βήμα συνεδρίου, με θέμα: «Η Αγορά Ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», ο Νικόλαος Πίτσος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΑΓΗΕ.

Ο Νικόλαος Πίτσος διευκρίνισε ότι ήδη έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών μνημόνιο συνεργασίας και αυτήν την περίοδο γίνεται επεξεργασία του επιχειρηματικού σχέδιο (business plan) του νέου φορέα, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά όσοι επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένου των εταιρειών φυσικού αερίου.

Τονίζεται επίσης ότι ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη προσλάβει 25 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πίτσο, η ελληνική χρηματιστηριακή πλατφόρμα θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς (target model).

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER