Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 18:39

Εκδήλωση με αφορμή την εξαγορά της ελληνικής Innoetics από τη Samsung

Γράφτηκε από την

«Από μικρούς σπόρους φυτρώνουν θαλερά δέντρα» ήταν το κεντρικό σύνθημα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», με αφορμή τη σημαντική επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας Innoetics -τεχνοβλαστού του «Αθηνά»- και της Samsung.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης και η γγ Έρευνας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, οι οποίοι συνεχάρησαν τους συντελεστές της συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι ερευνητές του «Αθηνά» και μέλη της Innoetics, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες, διεθνώς, στις τεχνολογίες φωνής και έχει ήδη αποσπάσει βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο πρόεδρος του «Αθηνά» και καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, εξέφρασε τη χαρά του για την πώληση της καινοτόμου εφεύρεσης της Innoetics στον τεχνολογικό κολοσσό Samsung, κάτι που, όπως τόνισε, θα φέρει μία ελληνική τεχνολογία φωνής στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, ως «γονείς» που βλέπουμε τον «βλαστό» μας να έχει μεγαλώσει και να εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο τεχνολογικό οικοσύστημα. Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξουμε νέες καινοτόμες προσπάθειες των ερευνητών μας και να ενισχύσουμε τη μετατροπή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν σε αποδοτικές τεχνολογικές λύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του κ. Φωτάκη στην εκδήλωση, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση δείχνει τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στη στήριξη του σύνθετου κύκλου δράσεων, οι οποίες οδηγούν από την έρευνα στην καινοτομία και είναι απαραίτητες ώστε να υπάρξουν ανάλογες επιτυχίες από όλον τον ελληνικό ερευνητικό ιστό.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που η επιχειρηματική συμφωνία που πέτυχε η Innoetics έχει μεγάλη σημασία:«Ο πρώτος συνδέεται με το γεγονός ότι η υψηλού επιπέδου και διεθνώς ανταγωνιστική τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε για τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε φωνή, προήλθε από ένα δημόσιο ελληνικό ερευνητικό κέντρο, το «Αθηνά», και από ερευνητές που φοίτησαν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Το γεγονός αυτό ανακλά στην ποιότητα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας και των προοπτικών που δημιουργούν ακόμη και μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Δεύτερον, η συμφωνία που έγινε διασφαλίζει την παραμονή της Innoetics στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις συνέχειας και μεγιστοποίησης του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προκύπτει για τη χώρα. Τέλος, συμφωνίες σαν αυτή συμβάλλουν στη διαμόρφωση της οικονομίας της γνώσης, ως ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα που θα συνεισφέρει με αξιώσεις στις προκλήσεις για ανάπτυξη».

Τέλος, ο κ. Φωτάκης επισήμανε ότι η επιτυχία του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» και της Innoetics αποτελεί παράδειγμα της «Ελλάδας που αντιστέκεται, της Ελλάδας που επιμένει».

ΑΠΕ - ΜΠΕ