Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 13:58

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Γράφτηκε από την

Ανοδο 0,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εφέτος, από αύξηση 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*7,3% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίωσ των τιμών στον καπνό.

*5,4% στις «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε αγορά αυτοκινήτων, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

*1,3% στις «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

*0,2% στην «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών ςτα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*1,5% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

*0,8% στη «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.

*2,7% στα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

*1,3% στην «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.

*1,4% στην «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στους προσωπικούς υπολογιστές.

*2,6% στα «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Η ομάδα «Διατροφή και μθ αλκοολούχα ποτά» παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, λόγω του ότι η αύξηση κυρίως των τιμών σε νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο και καφέ αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά και πατάτες. Η ομάδα «Ένδυση» και υπόδηση» παρέμεινε επίσης στα ίδια επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο 2017 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2017 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 0,5% τον Οκτώβριο εφέτος από αύξηση 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2016. Σε μηνιαία σύγκριση (Οκτώβριος με Σεπτέμβριο), ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ