Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 12:56

Υποχωρεί η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Γράφτηκε από την
Υποχωρεί η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κάνουν ράλι σήμερα το πρωί, παρά το γενικότερο κλίμα πωλήσεων, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε Β3 από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Σε ζήτηση είναι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σήμερα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν μετά την αναβάθμιση χθες βράδυ από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε B3 από Caa2 και διατήρηση θετικής της προοπτικής του. Ο οίκος ανέφερε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα επανέλθει στην οικονομική αυτάρκεια και τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. 

Η Ελλάδα αναβαθμίσθηκε πρόσφατα και από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τον S&P Global και τον Fitch, αλλά ο Moody's αναμενόταν να προχωρήσει αργότερα στην επανεξέταση του αξιόχρεου της χώρας. «Ήρθε ως έκπληξη όσον αφορά τον χρόνο - αλλά το συνολικό αφήγημα για το αξιόχρεο και της οικονομίας της Ελλάδας είναι σε τροχιά», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε 14 μονάδες βάσης στο 4,34%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε έως και 35 μονάδες βάσης στο 1,51%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών.

Οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούσαν 1 έως 2 μονάδες βάσης γενικά, μετά την ανακοίνωση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία μειώθηκε τον Φεβρουάριο, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημείωναν νωρίτερα λόγω των νέων φόβων αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, αλλά παρέμεινε υψηλός, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Δημοσίευμα του Reuters σημείωνε νωρίτερα ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε σήμερα γενικά, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της από τον Moody's.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER