Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 12:44

Eνδιαφέρον της ΔΕΗ για εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Eνδιαφέρον της ΔΕΗ για εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για δραστηριοποίηση στην κατεύθυνση εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας εξέφρασε ο κ. Λάζαρος Σταθάκης, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της επιχείρησης, τονίζοντας ότι η λύση αυτή υπερτερεί έναντι της χρήσης φυσικού αερίου στα πλοία.

«Η ηλεκτροδότηση της ναυτιλίας αποτελεί μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, η οποία θα μειώσει δραστικά την επί τόπου εκπομπή ρύπων. Ολοένα και περισσότερα σκάφη κινούνται, μερικώς ή πλήρως, με ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της μείωσης του κόστους των στηλών ιόντων λιθίου που προωθείται από την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή είναι αμφίβολο εάν οι εφαρμογές του Φυσικού Αερίου στη ναυτιλία μπορεί να έχουν την ίδια περιβαλλοντική και οικονομική αποτελεσματικότητα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης, μιλώντας σε πρώτο για μηδενικές εκπομπές ρύπων στις θαλάσσιες μεταφορές που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Elemed.

«Πέρα από τα αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, πρόσθεσε, ο εξηλεκτρισμός της ναυτιλίας θα επιφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στα Λιμάνια και τις παράκτιες περιοχές και δίκτυα, και θα ενισχύσει τις καθαρές μεταφορές, τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και τις λύσεις ανταπόκρισης στη ζήτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη τα πεδία στα οποία ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί η ΔΕΗ είναι:

- Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες.

- Η συμμετοχή στη λύση του προβλήματος, η ανάπτυξη και η εφαρμογή, μαζί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, κοινών δραστηριοτήτων ηλεκτροδότησης-μεταφορών, βάσει του κατάλληλου επιχειρηματικού μοντέλου.

- Η προώθηση, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς και άλλες εταιρείες, καινοτόμων και πιλοτικών εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας, χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Η ΔΕΗ, το 2018, θα εγγράψει κέρδη, ενημέρωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης – Εκτίμησε ότι θα υπάρξει παρέμβαση της ΡΑΕ για τους κακοπληρωτές 

Η ΔΕΗ, το 2018, θα εγγράψει σημαντικά κέρδη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικώς με το θέμα των υγρών καυσίμων, αλλά και την πολιτική της επιχείρησης.

«Η ΔΕΗ, παρά τα κάποια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε πέρσι, και τα οποία λύθηκαν, είναι μια οικονομικά εύρωστη επιχείρηση. Το 2018 θα εγγράψει σημαντικά κέρδη» είπε ειδικότερα ο κ. Παναγιωτάκης, απαντώντας κυρίως στην παρατήρηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Κ. Σκρέκα, ότι δυστυχώς οι αλλαγές που συντελέστηκαν έχουν βρει τη ΔΕΗ απροετοίμαστη, κάτι που αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία. «Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2017, σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2016, παρατηρείται μια τραγική μείωση στο περιθώριο κέρδους της εταιρείας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, περίπου 40%. Προστίθεται σε αυτό και το μεγάλος βάρος των ανείσπρακτων οφειλών προς την ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Σκρέκας για να λάβει από τον κ. Παναγιωτάκη την απάντηση ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετώπισε η ΔΕΗ και παρά την εκπτωτική πολιτική που ακολουθεί, τελικώς το τρέχον έτος θα καταγράψει κέρδη. Αυτό θα συμβεί, χωρίς να υπολογιστούν οι ΥΚΟ, έχοντας κάνει την έκπτωση του 15% (για τους συνεπείς καταναλωτές) και έχοντας απορροφήσει επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες (όπως είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ - 350 εκ. τα οποία κατέβαλε χωρίς να τα μετακυλήσει στους καταναλωτές) την επιβάρυνση από έκτακτες συνθήκες, την ενεργειακή κρίση του Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου και την υποχρέωση να μειωθεί το μερίδιο της αγοράς, που επιβάρυνε το EBIDA. «Παρόλα αυτά θα έχουμε αξιόλογα κέρδη» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Διακόσια εκατ. ευρώ είναι τα χρέη από τους καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο

Σχετικώς με τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε ότι ένα μέρος μεν οφείλεται στην κρίση, ένα άλλο μέρος, ωστόσο, οφείλεται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και παρότι, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των οφειλών από τους πελάτες της ΔΕΗ (σε σχέση με τον Δεκέμβριο μείωση 150 εκατ. ευρώ έως και το τέλος Φεβρουαρίου),παρατηρείται εκτόξευση των χρεών των λεγόμενων «τελικών πελατών», περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι έχει παρατηρηθεί ένα φαινόμενο κατά το οποίο κάποιοι παύουν να είναι πελάτες της ΔΕΗ, πηγαίνουν σε άλλους προμηθευτές, έχοντας κάνει μία ρύθμιση την οποία δεν τηρούν, και αυτό έχει εκτινάξει τα χρέη των τελικών πελατών περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

Παρέμβαση ΡΑΕ

«Είναι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, όπως και τη ΡΑΕ. Το 2016, είχε ληφθεί μια πολύ σωστή απόφαση από τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία όποιος αλλάζει πάροχο οφείλει να έχει διακανονίσει ή να έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο πάροχο, κάτι που τηρείται γενικώς, αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι αλλάζουν ΑΦΜ και ενώ έχουν την ίδια παροχή, δεν μεταφέρεται το χρέος στο νέο συμβόλαιο που κάνουν, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η αναζήτηση αυτών των οφειλών» ενημέρωσε. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, εξελίσσεται σχετική συζήτηση με τη ΡΑΕ, η οποία έχει διαπιστώσει το πρόβλημα. «Υπάρχουν ορισμένα ακραία παραδείγματα τα οποία έχουν χτυπήσει το καμπανάκι σε όλους και τους έχουν ευαισθητοποιήσει και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τέτοιες ρυθμίσεις, και από τη ΡΑΕ, που θα μας βοηθήσουν να εισπράξουμε το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον αυτών των οφειλών» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τους καταναλωτές να εγγραφούν στο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης λογαριασμών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της μηνιαίας εξόφλησης.

Ενημέρωση για υγρά καύσιμα

Προηγουμένως, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε για το θέμα της προμήθειας υγρών καυσίμων, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σοβαρό ζήτημα για την ΔΕΗ. Τόνισε ότι η επιβάρυνση της επιχείρησης για υγρά καύσιμα φθάνει τα 650 με 700 εκατ. ευρώ και εξήγησε ότι η η ΔΕΗ τα χρησιμοποιεί πρωτίστως για την τροφοδοσία των νησιών και δευτερευόντως για τις εκκινήσεις των λιγνητικών σταθμών παραγωγής για τη λειτουργία των ορυχείων και ως κίνηση.

Όπως είπε, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Μια τομή που έχει γίνει είναι η διακίνηση των καυσίμων είναι η μεταφορά των υγρών καυσίμων, ιδιαίτερα στο μαζούτ. «Έχουμε τις δεξαμενές του Λαυρίου, όπου συγκεντρώνουμε το προμηθευόμενο μαζούτ και από εκεί με πλοία, που έχουμε ναυλώσει εμείς, το πάμε στα νησιά. Εξαίρεση είναι στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αθερινόλακκου στην Κρήτη, όπου είναι περίπου το 30% του προμηθευόμενου μαζούτ, που πάει απευθείας, λόγω ποσοστώσεων. Το ντίζελ πάει κατευθείαν στα νησιά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επισήμανε ακόμη ότι μια δεύτερη τομή, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι κάνουμε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, με τους οποίος εξασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και το αδιάβλητο και οι καλύτερες τιμές.

Ειδικότερα, φέτος, για την προμήθεια του μαζούτ έλαβαν μέρος οκτώ εταιρείες, μεταξύ αυτών και δύο ελληνικές. Τελικά ο προμηθευτής αναδείχθηκε με λίγο μικρότερη τιμή από πέρσι.

Για το ντιζελ έλαβαν μέρος, καταρχάς τρεις ελληνικές εταιρείες, έδωσαν προσφορές οι δύο και τελικώς μειοδότης αναδείχθηκε η ΕΚΟ. Ο κ. Παναγιωτάκης, εξήγησε ότι παρότι ήταν λίγο ακριβότερα από πέρσι, οι σημερινές τιμές είναι οι δεύτερες καλύτερες της δεκαετίας.

«Συνεπώς, έγιναν δύο διαγωνισμοί άψογα, σύμφωνα με τον νόμο και εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της τεχνολογίας και του ανταγωνισμού και γι αυτό ήταν προμήθεια επωφελής για την επιχείρηση» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER