Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 10:11

Επίδομα Πάσχα και Χριστουγέννων προς ανέργους ναυτικούς ενέκρινε η κυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Επίδομα Πάσχα και Χριστουγέννων προς ανέργους ναυτικούς ενέκρινε η κυβέρνηση

Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε άνεργους ναυτικούς για τις εορτές του Πάσχα και των ερχόμενων Χριστουγέννων συνολικού ύψους 2,357 εκατ. ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από 300 έως και 350 για το φετινό Πάσχα και από 350 έως 400 ευρώ για τα ερχόμενα Χριστούγεννα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων. Την κοινή απόφαση υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής. 

 

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στον Οίκο Ναύτου και η πίστωσή του θα γίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 5 Απριλίου.

Τα ύψος της ενίσχυσης

Ειδικότερα στην απόφαση προβλέπεται ότι για τις εορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων 2018 παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή βοηθήματος από τον προϋπολογισμό του Οίκου Ναύτου 2018 (Κ.Α.Ε. 0652) το ύψος της οποίας ορίζεται:

α) για τις εορτές του Πάσχα 2018 σε:

αα) 300 ευρώ, για τους/τις άγαμους/ άγαμες ναυτικούς και

ββ) 350 ευρώ, για τους/τις έγγαμους/έγγαμες και τους εξομοιουμένους με αυτούς ή τους/τις έχοντες/έχουσες προστατευόμενα τέκνα.

β) για τις εορτές των Χριστουγέννων 2018 σε:

αα) 350 ευρώ, για τους άγαμους και

ββ) 400 ευρώ, για τους έγγαμους και τους εξομοιουμένους με αυτούς ή τους έχοντες προστατευόμενα τέκνα.

Προϋποθέσεις

Την οικονομική ενίσχυση της υποπαραγράφου α' δικαιούνται να λάβουν οι ναυτικοί που πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Έχουν συνολική θαλάσσια υπηρεσία μεγαλύτερη από πέντε χρόνια, από την οποία δώδεκα μήνες τουλάχιστον μέσα στην τελευταία, πριν από την 8η Απριλίου 2018 τριετία ή 24 μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία κατά την τελευταία, πριν από την 8η Απριλίου 2018, πενταετία.

β) Έχει μεσολαβήσει, από την τελευταία απόλυσή τους και μέχρι την 8η Απριλίου 2018, χρονικό διάστημα όχι μικρότερο από 30 ημέρες και μέχρι 24 μήνες (δηλαδή ανεργία από 08-04-2016 έως 08-03-2018).

γ) Είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανέργων του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας Πειραιά (Γ.Ε.Ν.Ε.) και έχουν κάρτα ανεργίας, η οποία εκδόθηκε από την ημέρα της τελευταίας απόλυσης του/της ναυτικού και μετέπειτα.

δ) Δεν παίρνουν σύνταξη ή δώρο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ή βοήθημα οποιασδήποτε άλλης μορφής, κατά τον χρόνο της καταβολής και δεν προστατεύονται από άλλο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα. Τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας του άρθρου 19 παρ. 2 του π.δ. 894/1981 (Α' 226) και του π.δ. 228/1998 (Α' 176),όπως ισχύει σήμερα, καθώς και η επιδότηση σπουδαστών σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. 3627.1/01/2005 (Β' 89), όπως ισχύει, δεν θεωρούνται βοήθημα άλλης μορφής.

ε) Δεν έχουν επιδοθεί σε άλλη βιοποριστική απασχόληση μετά την αναγραφομένη στο ναυτικό τους φυλλάδιο τελευταία απόλυση ή την αναγραφόμενη στο διαβατήριο τους ημερομηνία εισόδου στη Χώρα.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α' και β', ελέγχεται από το ναυτικό φυλλάδιο.

Την οικονομική ενίσχυση της υποπαραγράφου α', δικαιούνται να λάβουν επίσης οι κατωτέρω κατηγορίες ανέργων ναυτικών:

α) Ναυτικοί που πάσχουν από χρόνιο νόσημα που τους/τις έχει καταστήσει ανίκανους/ανίκανες για οποιαδήποτε εργασία, εφόσον έχουν πάνω από πέντε χρόνια συνολική θαλάσσια υπηρεσία.

β) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι/εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.Ν.Ε. που απολύθηκαν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την 8η Οκτωβρίου 2017, εφόσον έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια συνολική θαλάσσια υπηρεσία.

γ) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι/εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.Ν.Ε., που επιδοτήθηκαν κατά τις διατάξεις του π.δ/τος 228/1998 (Α' 176), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, για ένα τετράμηνο τουλάχιστον μετά την 8η Απριλίου 2017 και δεν ναυτολογήθηκαν από τότε περισσότερο από έναν (1) μήνα.

Την οικονομική ενίσχυση της υποπαραγράφου β' δικαιούνται να λάβουν οι ναυτικοί που πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Έχουν συνολική θαλάσσια υπηρεσία μεγαλύτερη από πέντε χρόνια, από την οποία 12 μήνες τουλάχιστον μέσα στην τελευταία, πριν από την 25η Δεκεμβρίου 2018 τριετία, ή 24 μήνες συνολική θαλάσσια υπηρεσία κατά την τελευταία, πριν από την 25η Δεκεμβρίου 2018, πενταετία.

β) Έχει μεσολαβήσει, από την τελευταία απόλυση τους και μέχρι την 25η Δεκεμβρίου 2018, χρονικό διάστημα όχι μικρότερο από 30 ημέρες και μέχρι 24 μήνες (δηλαδή ανεργία από 25-12-2016 έως 25-11-2018).

γ) Είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανέργων του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.) και έχουν κάρτα ανεργίας, η οποία εκδόθηκε από την ημέρα της τελευταίας απόλυσης του ναυτικού και μετέπειτα.

δ) Δεν παίρνουν σύνταξη ή δώρο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ή βοήθημα οποιασδήποτε άλλης μορφής, κατά τον χρόνο της καταβολής και δεν προστατεύονται από άλλο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα. Τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας του άρθρου 19 παρ. 2 του π.δ. 894/1981 (Α' 226) και του π.δ. 228/1998 (Α' 176),

όπως ισχύει σήμερα, καθώς και η επιδότηση σπουδαστών σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. 3627.1/01/2005 (Β' 89), όπως ισχύει, δεν θεωρούνται βοήθημα άλλης μορφής.

ε) Δεν έχουν επιδοθεί σε άλλη βιοποριστική απασχόληση μετά την αναγραφομένη στο ναυτικό τους φυλλάδιο τελευταία απόλυση ή την αναγραφομένη στο διαβατήριο τους ημερομηνία εισόδου στη χώρα.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α' και β', ελέγχεται από το ναυτικό φυλλάδιο.

Την οικονομική ενίσχυση της υποπαραγράφου β', δικαιούνται να λάβουν επίσης οι κατωτέρω κατηγορίες ανέργων ναυτικών:

α) Ναυτικοί που δεν μπορούν να εργασθούν γιατί πάσχουν από χρόνια νοσήματα, εφόσον έχουν πάνω από πέντε χρόνια θαλάσσια υπηρεσία.

β) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.) που απολύθηκαν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την 25η Ιουνίου 2018, εφόσον έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια συνολική θαλάσσια υπηρεσία.

γ) Ναυτικοί άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Γ.Ε.Ν.Ε., που επιδοτήθηκαν κατά τις διατάξεις του π.δ. 228/1998 (Α' 176), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, για ένα τετράμηνο (04 μήνες) τουλάχιστον μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν ναυτολογήθηκαν από τότε περισσότερο από έναν μήνα.

Για τον υπολογισμό της συνολικής θαλάσσιας υπηρεσίας, υπολογίζεται η υπηρεσία που έχει αποκτηθεί:

α) σε πλοία με ελληνική σημαία,

β) σε πλοία με ξένη σημαία, συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.T.),

γ) σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το Ν.Α.T., εφόσον έχει εξαγορασθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, χωρίς να θίγονται διατάξεις των ενωσιακών κανονισμών για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ναυτικός νοσηλεύθηκε σε κλινική ή νοσοκομείο, με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή του πλοιοκτήτη, υπολογίζεται ως θαλάσσια υπηρεσία μόνο για τον σκοπό της παρούσας απόφασης.

Κατά τον υπολογισμό της θαλάσσιας υπηρεσίας και της ανεργίας, ο μήνας υπολογίζεται σε τριάντα ημέρες, όπως ορίζει η περίπτωση 18 του άρθρου 1 του π.δ. 894/1981 (Α' 226), ως τελευταία δε απόλυση, λογίζεται η ημερομηνία μέχρι την οποία ο ναυτικός δικαιούται να λάβει αποζημίωση ή μισθό κατά τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το ν. 3816/1958 (Α' 32) και τον Κανονισμό για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που εγκρίθηκε με την αριθμ. 3522.2/08/2014 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 1671).

Ναυτολόγηση μέχρι 30 ημέρες, δεν θεωρείται ότι διακόπτει το απαιτούμενο διάστημα ανεργίας.

Για το χαρακτηρισμό νοσήματος των ναυτικών που αναφέρεται στην παρούσα ως χρόνιο, αρμόδιοι είναι οι εξής:

α) το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Οι γνωστοποιήσεις Αποτελέσματος Πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας, που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. γίνονται υποχρεωτικά δεκτές και είναι δεσμευτικές.

β) Δημόσια Νοσοκομεία.

γ) Για τους δικαιούχους που δεν είναι κάτοικοι νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκτός των ανωτέρω περιπτώσεων, αρμόδιοι είναι και οι Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) (όπως Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.), Κέντρα Υγείας κ.λπ.) πλησιέστερα στην κατοικία τους.

Ο χρόνος καταβολής

Η οικονομική ενίσχυση της υποπαραγράφου α' καταβάλλεται από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως και την 5η Απριλίου 2018, με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τράπεζας των δικαιούχων ναυτικών, σταδιακά, μετά την κατάθεση και τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών στον Οίκο Ναύτου Πειραιά ή στις Λιμενικές Αρχές, που έχουν ορισθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την παροχή της προβλεπόμενης προστασίας.

Η οικονομική ενίσχυση της υποπαραγράφου β' καταβάλλεται έως την 28η Δεκεμβρίου 2018, με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τράπεζας των δικαιούχων, σταδιακά μετά την κατάθεση έως και την 27η Δεκεμβρίου 2018 και τον έλεγχο των απαιτούμενων στοιχείων στον Οίκο Ναύτου Πειραιά ή στις Λιμενικές Αρχές, που έχουν ορισθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την παροχή της προβλεπόμενης προστασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER